A+ A A-

Zbornik radova 5 „Muslimanska porodica – Porodica između religijskih učenja, prakse i savremenih izazova“

11 09 2024 01 zbornik radova promo

Uprava za vjerske poslove priredila je i štampala Zbornik radova br. 5 „Muslimanska porodica – Porodica između religijskih učenja, prakse i savremenih izazova“ u kojem su kompilirana izlaganja sa Okruglog stola koji je pod istim nazivom održan u Sarajevu 23. decembra 2023. godine.

Organizator Okruglog stola bio je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – Uprava za vjerske poslove (Odjel za brak i porodicu) a finansijski pokrovitelj World Assembly of Muslim Youth (WAMY). Suorganizatori su bili Centar za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU), Centar za dijalog „Vesatijja“ i Centar za napredne studije (CNS).

Okrugli sto otvorio je izaslanik Reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Prljača koji je ukazao na odgovornost ljudi iz vjerskih skupina i na obavezu bavljenja pitanjima koja su od zajedničkog interesa. Istakao da su ugrožene sve one naslijeđene vrijednosti, sve ono što se uvijek pokazivalo postojanim i neupitnim za lijep i smislen život te da je prisutan opasan trend koji čovječanstvo vodi u sunovrat i prijeti nesrećom ogromnih razmjera. Zaključio je da je jedan od najboljih vidova bavljenja pitanjima od zajedničkog interesa okupljanje i zajednički rad i da takav pristup omogućava da budemo jedni uz druge i da jedni druge obogaćujemo vlastitim iskustvima i provjerenim praksama u zaštiti i očuvanju istinskih vrijednosti.

U ime organizatora prisutnima se obratila dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te istakla da Uprava za vjerske poslove Rijaseta nastoji ponovo aktuelizirati pitanja koja opterećuju brak i porodicu u savremenom dobu i da je okrugli sto izuzetno važan zbog različitih temā koje su ovom prilikom otvorene. Naglasila je da preko seminarā i ovog okruglog stola od eminentnih stručnjaka i izlagača pokušavamo dobiti odgovore na broje izazove, nove pojave i trendove kao što su, između ostalih, kako se nositi s činjenicom da neko unutar naše porodice pokušava promovirati seksualne slobode i drugačije seksualne orijentacije suprotne onom što je svojstveno tradicionalnoj muslimanskoj bosanskohercegovačkoj porodici. S tim u vezi, naglasila je da glavni cilj ovog okruglog stola pružiti savjete i smjernice za suočavanje s tim novim izazovima.

Izlagači na Okruglom stolu bili su: hazan Igor Bencion Kožemjakin (Porodica između judaističkog učenja, prakse i savremenih izazova), doc. dr. Hrvoje Kalem (Obitelj između kršćanskog učenja, prakse i savremenih izazova), doc. dr. Senad Ćeman (Porodica između islamskog učenja, prakse i savremenih izazova), prof. dr. Mevludin Hasanović (Odnos Kur'ana prema spolnosti – osvrt na spolne preferencije, orijentacije i opredjeljenja), prof. dr. Selvira Draganović (Vjerski i seksualni odgoj kroz prizmu poštovanja individualnih prava, sloboda i uvjerenja), muftija prof. dr. Mevlud-ef. Dudić (Vjerski i porodični odgoj pred izazovima savremenog doba – unutarporodična komunikacija danas), doc. dr. hfz. Senaid Zajimović (Brak i intimni život u islamu) i mr. Admir Čavalić (Ekonomska sloboda kao oslonac moderne porodice).

Zbornik radova “Porodica između religijskih učenja, prakse i savremenih izazova”, kao sadržajan i kvalitetan materijal, preporučujemo onima koji su i osobno i profesionalno zainteresirani da postignu uspjeh, napredak i iskorak u pristupu i radu s pojedincima, odnosno sa članovima bračne i porodične zajednice u okviru individualnog, bračnog i porodičnog savjetovanja. Zbornik dakako može biti od koristi i profesionalcima različitih profila koji su zaduženi i rade na unapređenju stanja u  porodici, zajednici i društvu.

U narednom periodu promocija Zbornika bit će upriličena na području svakog muftijstva Islamske zajednice u  Bosni i Hercegovini.

Zbornik radova br. 5 „Muslimanska porodica – Porodica između religijskih učenja, prakse i savremenih izazova “ za čitalački auditorijum dostupan je na stranici islamskazajednica.ba, pod linkom „Brak i porodica“.