A+ A A-

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka

  • Published in
  • Kategorija: Direkcije, centri i agencije
  • Štampa , E-mail

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je naučnoistraživačka ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Naučne oblasti u kojima Institut nastoji postići naučnoistraživačku i akademsku izvrsnost jesu:

1. Koncept islamske tradicija Bošnjaka

2. Doprinos Bošnjaka islamskim naukama

3. Religijska praksa Bošnjaka

4. Migracijski i demografski procesi Bošnjaka

5. Genocid nad Bošnjacima

6. Bošnjačko okruženje

Fokus rada Instituta je na islamskoj tradiciji Bošnjaka i to kroz teorijska i empirijska istraživanja:

1. pisane i usmene, duhovne i materijalne islamske tradicije Bošnjaka kroz: prikupljanje, kritičko proučavanje i dokumentiranje, te osiguravanje dostupnosti bošnjačke islamske rukopisne i kulturne baštine...

2. „žive tradicije“ tj. društvene i kulturne stvarnosti Bošnjaka kroz: istraživanja, prikupljanje i obradu podataka (građe), pisanje, izlaganja na skupovima i objavljivanje znanstvenih i stručnih radova te publiciranje izbora obrađene građe u štampanim i elektronskim izdanjima. 

Rad Instituta prate i Naučno vijeće i Upravni odbor, dok njime rukovodi direktor.

Institut nastoji promovirati i poticati kvalitetna i objektivna istraživanja unutar predmetnih naučnih oblasti. U tu svrhu Institut dodjeljuje projektna sredstva za kratkoročne i dugoročne istrraživačke projekte, te pokreće svoja istraživanja. Institut nastoji ostvariti kontakt sa srodnim lokalnim i međunarodnim institucijama sa namjerom razmjene iskustava te projektnih i istraživačkih partnerstava te je otvoren za različite vidove saradnje.  

Institut je otvoren svakim radnim danom od 8.00 do 15.00 sati. Nalazi se u ulici Gazi Husrev-begova 56A, 71000 Sarajevo. Web stranica Instituta je www.iitb.ba a kontakt telefon je 033 570 311.