A+ A A-

Islam

Islam (ar. الإسلام) je monoteistička religija čiji sljedbenici, muslimani vjeruju da je Allah, Jedan i Jedini Bog, svoju direktnu Objavu cijelome čovječanstvu poslao Svojemu poslaniku Muhammedu, alejhis- selam, preko meleka Džibrila kao što je slao objave ostalim poslanicima prije njega: Ademu, Nuhu, Ibrahimu, Musāu, Isāu i drugim. Islam je, dakle, ista ona vjera koju su od početka čovječanstva propovijedali Božiji poslanici od Adema a.s., pa sve do posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. Zajedno s judaizmom i kršćanstvom islam je jedna od tri ibrahimovske ili abrahamske religije.

U jezičkom smislu riječ „islam“ na arapskom jeziku znači "predanost" (jednom Bogu, Allahu dž.š) i opisan je kao dīn (ar. dîn el-islâm), što znači "način života" ili "religija". Etimološki, izvodi se iz istog korijena kao i riječ „selām“ ("mir"; čest pozdrav među muslimanima). Riječ musliman također je povezana s riječju islām i znači "onaj koji se predaje Bogu".

Muslimani vjeruju da je Kur'an posljednja od Allahovih knjiga objavljenih čovječanstvu, da je potpuno tačna (bez grešaka) i da je nepromjenjiva, što obećava i Allah u jednom kur`anskom ajetu, a u djelo sprovode hafizi, čuvari Kur`ana koji ovu Božiju objavu znaju napamet. Budući da su prethodne knjige koje je Allah dž.š. slao ljudima, a to su: Suhufi - Ibrahimu a. s, Tevrat – Tora Musau a.s. (Mojsiju), Zebur - Davud a.s. (Davidu), te Indžil (Evanđelje) – Isau a.s, izmijenjene od strane ljudi ili djelimično zaboravljene (prepričavane) Allah dž.š. je poslao Kur'an da bi ukazao čovječanstvu na pravi put . Kur'an se do danas sačuvao u izvornom obliku, zahvaljujući izuzetnoj pažnji da se ne izmijeni niti slovo u njemu.

Temelj islamskog vjerovanja nalazi se u Šehadetu (svjedočenju) da nema drugog Boga sem Allaha dž.š. i da je Muhammed a.s. Božiji rob i Božiji poslanik. Pripadnost islamu iskazuje se sljedećim riječima (transkript Arapskog pisma) i da bi neko postao Musliman mora jezikom izgovoriti i srcem vjerovati sljedeće riječi:

„Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden `abduhu ve resuluhu.“

"Srcem vjerujem i jezikom očitujem da nema drugog Boga osim Allaha, i vjerujem i očitujem da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik."

 

Osnove islamskog vjerovanja (imanski šarti)

Šest je osnovnih dogmatskih vjerovanja u koja vjeruju muslimani:

1. Vjerovanje u Allaha. (Amentu billahi)

2. Vjerovanje u meleke. (ve melaiketihi)

3. Vjerovanje u Božije knjige. (ve kutubihi)

4. Vjerovanje u sve Božje poslanike. (ve rusulihi)

5. Vjerovanje u Sudnji dan. (ve-l-jevmi-l-ahiri)

6. Vjerovanje u sudbinu*, vjerovanje da sve što biva, biva sa Allahovom dž.š voljom i određenjem (ve bi-l-kaderi hajrihi ve šerrihi mine-l-lahi teala)

 

Osnovne praktične dužnosti muslimana (islamski šarti)

Osnovnih praktičnih dužnosti i obaveza muslimana, koje se još nazivaju i islamskim šartima, ima pet i smatraju se „stubovima vjerovanja“. Tih pet praktičnih dužnosti i obaveza vjernika muslimana su:

1. Šehadet: Svjedočenje da niko osim Allaha dž.š. nije vrijedan obožavanja i da je Muhammed a.s. Njegov rob i poslanik.

2. Namaz: Redovno obavljanje pet dnevnih namaza (salah).

3. Zekat: Obavezno izdvajanje iz viška imovine.

4. Post: Suzdržavanje od jela, pića i drugih tjelesnih užitaka svakog dana mjeseca Ramazana od zore pa do zalaska sunca.

5. Hadždž: Hodočašće u Mekku i posjeta Kabi, Allahovoj dž.š. kući, za vrijeme mjeseca zu-l-hidždžeta koje je obavezno bar jednom za vrijeme života onima koji imaju mogućnost da ga obave.

 

Zastupljenost islama u svijetu

Prema podacima iz 2015. godine u svijetu ima preko 1.7 milijardi muslimana, a godišnja stopa porasta broja muslimana je 6,40%. Islam je zastupljen u preko 50 zemalja, a najveći dio muslimanske populacije živi u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji gdje živi oko jedna milijarda muslimana.

Najmnogoljudnija muslimanska zemlja je Indonezija u kojoj živi oko 12,7% ukupne muslimanske populacije a slijede je Pakistan (11.0%), Indija (10.9%), i Bangladeš (9.2%), dok u arapskim zemljama živi oko 20% od ukupnog broja muslimana.