A+ A A-

Muftijstvo bihaćko

Adresa: Bihaćkih branilaca br. 11, 77000 Bihać

Telefon: +387 (0)37 314 028,

Fax: +387 (0)37 314 027

E-mail: muftijstvobihacko@hotmail.com

web: www.muftijstvobihacko.ba

Muftija: hfz. Mehmed ef. Kudić

Sekretar muftijstva: Sabahudin Begić

Bihaćko muftijstvo smješteno je na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine i pokriva teritorij  11 medžlisa: Medžlis IZ Bihać, Medžlis IZ Bosanska Kostajnica, Medžlis IZ Bosanska Krupa, Medžlis IZ Bosanski Novi, Medžlis IZ Bosanski Petrovac, Medžlis IZ Bužim, Medžlis IZ Cazin, Medžlis IZ Kozarac, Medžlis IZ Prijedor, Medžlis IZ Sanski Most i Medžlis IZ Velika Kladuša. Na prostoru Bihaćkog muftiluka ima 237 džemata, 244 džamije i 226 imama. U  7 džemata  imaju po dvije džamije,stara i nova, a 11 džemata nemaju satlne imame jer  zbog svoje malobrojnosti nisu u mogućnosti  obezbijediti uslove za rad imama osim  mjeseca ramazana. Nakon agresije na BiH (1992-1995) sve porušene ili oštećene džamije su ponovo izgrađene ili obnovljene a umjesto starih  izgrađen je i značajan broj novih i funkcionalnih džamija.

Na području muftijstva  smještena je medresa „Džemaluddin ef. Čaušević“ u Cazinu a u Bihaću se nalazi Islamski pedagoški fakultet. Rad Medrese obnovljen je 1993. godine u prostoru nekadašnje cazinske medrese a u međuvremenu je izgrađen novi objekat za potrebe ove škole.

Islamski pedagoška akademija otvorena je u Bihaću 1996. godine. Rad je počela u obnovljenoj zgradi muftijstva a 2002. godine preselila je novoizgrađenu vlastitu zgradu. Akademija je kasnije prerasla u Islamski pedagoški fakultet, a prvenstvena mu je zadaća školovanje kadra za potrebe islamske vjeronauke koja se predaje u školama.