A+ A A-

Održana 29. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

22 10 2024 01 sjednica rijaseta

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana 29. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice.

Nakon usvajanja zapisnika sa 28. redovne i potvrđivanja zapisnika sa telefonskih sjednica Rijaseta, usvojen je dnevni red današnje sjednice, a potom se pristupilo razmatranju usvojenih tačaka.

Razmatran je i usvojen prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Medžlisu IZ Doboj za osnivanje predškolske ustanove "CIOM kids" u Matuzićima, te razmatran i usvojen prijedlog finansijske podrške projektu "Savjetovalište za brak i porodicu".

Rijaset je danas razmatrao i usvojio prijedlog za odobravanje organiziranja sergije na nivou muftiluka Zapadna Evropa za pomoć u izgradnji islamskog kulturnog centra u džematu Böblingen-Sindelfingen.

Također, razmatran je i usvojen prijedlog za odobravanje organiziranja prikupljanja pomoći na nivou Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj za dovršetak radova na Čaršijskoj džamiji u Bosanskoj Dubici.

Na današnjoj sjednici razmatrana je i usvojena Informacija o provedenim aktivnostima na realizaciji izložbe "Pod nebom vedre vjere – islam i Europa u iskustvu Bosne" u Zagrebu, te je usvojen prijedlog za dodjelu udžbenika At-Takallum učenicima medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" u Banjoj Luci.

Razmatran je i usvojen prijedlog o davanju mišljenja za provođenje procedure transformacije vakufske nekretnine u vlasništvu Medžlisa IZ Bijeljina i upućeno Vijeću muftija na saglasnost, te razmatran i usvojen prijedlog Odluke o raspisivanju konkursa za dodjelu stipendija iz Fonda Bejtul-mal.

Rijaset je danas razmatrao i usvojio i prijedlog Odluke za davanje saglasnosti na Pravilnik o upravljanju i raspolaganju mezarjima u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, te prijedlog za stavljanje na raspolaganje sredstava Uredu za hadž i umru za izmirivanje troškova za hadž 2025. godine.

Na sjednici su razmatrana i neka druga pitanja iz nadležnosti Rijaseta, kao i radno-pravni statusi i kadrovska pitanja, te tekuća pitanja.

(Preporod.info)