A+ A A-

Direktor Malkić: Mekteb zahtijeva ozbiljan pristup i pažnju svih aktera i sudionika

25 09 2024 02 izjava direktor malkic

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur-ef. Malkić izjavio je mektepska pouka "srž našeg odgojno-obrazovnog sistema i temelj za izgradnju i prenošenje vjerskih vrijednosti na buduće generacije".

Direktor Malkić uputio je danas svoju poruku na Savjetovanju s muftijama i glavnim imamima o temi "Mektepska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u mektepskoj 2024/2025. godini", koje je održano u Sarajevu.

- Savjetovanje o mektebu prilika je i za zajedničko razmjenu iskustava, koja su nam dragocjena kako bi kontinuirano radili na prilagođavanju odgojno-obrazovnog rada i procesa zahtjevima vremena i okolnostima u kojima se nalazimo. Uprava za vjerske poslove, Odjel za mekteb i mlade na čelu sa dr. Enes-ef. Svraka, posvećeno radi na poticanju kreativnih i inovativnih rješenja u mektebu, prepoznajući pritom važnost savremenih potreba i izazova mektepske pouke. Naša nastojanja usmjerena su ka pružanju podrške glavnim imamima, imamima, muallimima i muallimama, kako bi odgojno-obrazovni proces u mektebu bio što uspješniji - kazao je Malkić.

Kroz razvoj i implementaciju jedinstvenog Nastavnog plana i programa mektepske pouke, omogućen je, usklađen i standardiziran sistem pouke koji pruža čvrst temelj za prenošenje vjerskog učenja, objasnio je on.

- Posebno cijenimo prilagodbu Nastavnog plana i programa mektepske pouke u mešihatima i krovnim organizacijama Islamske zajednice, što je značajan korak ka širenju i jačanju mektepske pouke izvan Bosne i Hercegovine. Rijaset, putem Uprave za vjerske poslove, aktivno potiče edukaciju i stručno usavršavanje muallima kroz organiziranje savjetovanja, okruglih stolova i seminara, te na taj način pruža neophodnu podršku muallimima, omogućavajući im da razvijaju vještine potrebne za efikasno prenošenje znanja i etičkih vrijednosti - naveo je Malkić.

Prisutne je informirao da je, pored dvojezičnih ilmihala 1, 2 i 3, koji su prevedeni i štampani na engleski jezik, završen i štampan dvojezični Ilmihal 1 na norveški i slovenski jezik.

- Proces prilagodbe Nastavnog plana i programa mektepske pouke i prevođenja ilmihala na njemački jezik, otvoren je i u konsultacijama smo sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Austriji i Njemačkoj. Na tom putu prilagodbe Nastavnog plana i programa mektepske pouke je i Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, te se nadamo da će u narednom periodu ovaj postupak biti završen - naveo je on.

Istaknuo je da su ove godine, po prvi put, na mektepskom takmičenju bili učesnici izvan Bosne i Hercegovine, uključujući Hrvatsku, Sloveniju i Njemačku, "čime se potvrđuje univerzalnost naše misije i snaga jedinstva Zajednice".

- Ovaj značajan iskorak svjedoči o rastućoj povezanosti naše jedinstvene Islamske zajednice, bez obzira na geografske granice, te o posvećenosti članova Zajednice u ispunjavanju emaneta vjere kroz kvalitetno mektepsko poučavanje - izjavio je direktor Malkić.

Mekteb, kao temeljni segment vjerskog podučavanja djece i nezamjenjiv dio odgojno-obrazovnog sistema Islamske zajednice, zahtijeva ozbiljan pristup i pažnju svih aktera i sudionika, kako bi se osigurala njegovu ključnu ulogu u izgradnji i profiliranju zdrave ličnosti, ocijenio je Malkić.

- Stoga, važno je ukazati i na obavezu redovnog i pravovremenog izvještavanja o mektepskoj pouci. Prošle godine smo imali određenih izazova s dostavljanjem izvještaja o mektepskoj pouci, prije svega s pojedinim organizacionim jedinicama izvan Bosne i Hercegovine. Ove godine je situacija nešto bolja po tom pitanju. Izvještaji nisu samo forma, već ključni alat za praćenje napretka i unapređenja cijelog procesa, te ih je zbog toga potrebno ozbiljno tretirati - akcentirao je on.

Posebno je istaknuo da su unapređenje mektepske pouke potrebni ljudski resursi, kvalitetan kadar - kvalificirani muallimi i muallime.

- Potom trebamo raditi na osiguravanju adekvatnih učioničkih prostora, ugodnog i privlačnog ambijenta za naše, sve zahtjevnije mekteblije i roditelje. Također, unapređenju mektepskog procesa značajno doprinose savjetovanja i seminari na kojima otvaramo pitanja poboljšanja metoda i tehnika rada, kao i kontinuirano propitivanje unutar Islamske zajednice o mogućnostima prilagodbe odgojno-obrazovnog procesa novim izazovima modernog doba - smatra on.

U nastojanju da unaprijedi uslove rada u mektebima sa 150 i više upisanih polaznika, Rijaset je, putem Uprave za vjerske poslove, ove godine, po prvi put, osigurao namjensku finansijsku podršku za angažiranje dodatnih muallima i muallima.

- Ova mjera ne samo da doprinosi rasterećenju postojećih muallima i poboljšanju kvalitete pouke, već i pokazuje predanost Islamske zajednice jačanju mektepske pouke, osiguravajući uvjete kako bi se svakom djetetu pružila adekvatna pažnja i kvalitetno vjersko obrazovanje. Na kraju, iskazujem zahvalnost svima koji su se odazvali i došli na ovo Savjetovanje. Zahvaljujem uvodničarima i izlagačima, te uposlenicima Uprave za vjerske poslove koji su nosioci organizacije ovog događaja. Čestitam početak nove mektepske 2024/2025. godine, i molim Allaha, dž.š., da nam olakša da kroz ovaj proces doprinesemo boljitku naše Zajednice i budućih generacija - zaključio je u obraćanju Malkić.

(Preporod.info)