A+ A A-

Rijaset dodijelio pomoć iz Bejtul-mala mještanima Višnjeva na području Muftijstva travničkog

  • 0101

U okviru aktivnosti Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH i Muftijstva travničkog, danas je upriličena posjeta džematu Višnjevo, odnosno naselju Potok, koje je 2. jula ove godine pogođeno olujnim nevremenom, kada je oštećena većina stambenih i pomoćnih objekata.

Šteta je, shodno procjeni Službe za Civilnu zaštitu Općine Travnik, procijenjena na više od 100.000 KM.

Tokom današnje posjete za 14 porodica čiji su objekti stradali u oluji uručena su značajna sredstva iz Fonda Bejtul-mal Islamske zajednice.

U posjeti ovom naselju boravili su muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Travnik Edin-ef. Memić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović i stručna saradnica Amela Brdar, te džematski imam Ibrahim-ef. Karić.

Susret sa članovima porodica koje su pretrpjele štetu upriličen je u mjesnom mesdžidu nakon podne namaza koji je predvodio muftija Adilović.

U svome obraćanju muftija Adilović je kratko govorio o islamskom pogledu na iskušenja i o važnosti da se u ovakvim situacijama držimo jedni uz druge, dok je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović prenio selame uvaženog reisul-uleme i njegovog zamjenika, te naglasio važnost sadake, zekata i Bejtul-mala, iz kojih sredstava je i uručena ova pomoć.

Prisutni mještani su izrazili svoju zahvalnost na ovoj posjeti i uručenoj pomoći, uz naglasak da su prisustvo Islamske zajednice u ovom, za njih teškom periodu, vidjeli i osjetili od prvog dana, bilo da se radi o posjetama džematskog i glavnog imama, kao i ovoj kako su kazali, velikoj i značajnoj pomoći.

(A.B./Preporod.info)