A+ A A-

Održana 26. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice

09 07 2024 02 sjednica rijaseta

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je održana 26. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 

Nakon usvojenog dnevnog reda i proučenog Jasini-šerifa, usvojen je zapisnik sa 25. redovne sjednice, a potom se prešlo na razmatranje usvojenih tačaka Dnevnog reda.

Na sjednici je razmatran i prihvaćen Izvještaj o radu medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu.

Članovi Rijaseta usvojili su prijedlog Odluke o formiranju džemata "Ikre" u regiji Treviso Islamska zajednica Bošnjaka u Italiji; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti za imenovanje ispitne komisije za imame, hatibe, muallime i muallime za područje Sjeverne Amerike.

Također, usvojen je prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o platama, naknadama i drugim primanjima radnika u JU CROPS.

Na današnjoj sjednici  usvojen je i prijedlog finansijske podrške Medžlisu Livno za proširenje kapaciteta predškolske ustanove - mekteba za predškolski uzrast "Bubamarice" u Livnu. Usvojen je prijedlog finansijske podrške Medžlisu Jajce za predškolsku ustanovu "Emina" Jajce, te prijedlog finansijske podrške Medžlisu Mostar  za predškolsku ustanovu "Zemzem" u Mostaru.

Razmatran je i usvojen prijedlog za donošenje Okvirnog školskog kalendara medresa i gimnazija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2024./25. školsku godinu, te razmatran je i prihvaćen Izvještaj i usvojeni zaključci o prikupljanju zekata i sadekatul-fitra u dijaspori za 2024. godinu.

Na sjednici su razmatrana i druga pitanja o finansijskoj pomoći, o radno-pravnim statusima i kadrovskim pitanjima iz nadležnosti Rijaseta, te neka tekuća pitanja.

(Preporod.info)