A+ A A-

Rijaset: Održan sastanak s koordinatorima Mreže mladih

04 07 2024 01 rijaseta koordinatori mreze mladih

U organizaciji Odjela za mekteb i mlade Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH u Sarajevu je 3. jula 2024. godine održan radni sastanak s koordinatorima Mreže mladih mešihata i muftijstava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sastanku je prisustvovao i predsjedavao dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade.

Nakon otvaranja sastanka, dr. Enes-ef. Svraka poselamio je prisutne, uputio riječi dobrodošlice, posebno novoimenovanim koordinatorima, zahvalio na dolasku, te upoznao prisutne s dnevnim redom i tokom sastanka.

Također, prenio je selame, riječi podrške i poruku direktora Uprave za vjerske poslove, dr. hfz. Mensur-ef. Malkića, u pogledu učešća i doprinosa Mreže mladih u aktivnostima Islamske zajednice i afirmaciji njenog imidžu u društvu tokom 2023. godine.

Nakon proučenog ašereta uslijedio je rad prema dnevnom redu sastanka koji je imao više tačaka, u okviru kojih su svi prisutni uzeli učešće i dali svoj doprinos.

Prvobitno je analizirana realizacija zaključaka s prethodnog radnog sastanka, te potom definirano okvirno vrijeme i utvrđeni prijedlozi za mjesto organiziranja i održavanja Šestih susreta Mreže mladih.

Definirani su jedinstveni, zajednički projekti Mreže mladih na nivou Rijaseta i to: ''Upoznaj Domovinu, domovinske zemlje i dijasporu'' i ''Kritičko mišljenje i medijska pismenost '', koji će biti realizirani tokom 2024. godine.

Analizirana je realizacija zajedničkih projekata u 2023. godini: Upoznaj Domovinu, domovinske zemlje i dijasporu i Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta. Također, definiran je raspored realizacije projekta Upoznaj Domovinu, domovinske zemlje i dijasporu za 2024. godinu.

Po pitanju obilježavanje 11. jula - godišnjice genocida u Srebrenici, usvojeno je nekoliko zaključaka koji impliciraju podršku i učešće Mreže mladih u aktivnostima obilježavanja značajnih događaja i datuma iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku se razgovaralo o radu Mreže mladih u 2023. godini, i o izradi okvirne Strategije rada Mreže mladih za naredni petogodišnji period. U cilju normativnog uređenja rada s mladima, formiran je Tim za izradu Prijedloga nacrta normativnog akta, Pravilnika o organizaciji i radu Mreže mladih. Također, formiran je Tim za izradu Prijedloga okvirnog Plana i programa rada Mreže mladih. Pod tačkom razno aktualizirano je nekoliko pitanja

Značajno je naglasiti da su aktivnosti u 2023. godini bile sadržajne, te da su znatno povećane u odnosu na prethodne godine. Tokom sastanka, razmijenjene su korisne informacije i iskustva o radu Mreže mladih, te čuli konstruktivni prijedlozi za unaprjeđenje rada. Na temelju diskusija definisani su zaključci koji će biti dostavljeni nadležnim organizacionim jedinicama Islamske zajednice na daljnje postupanje i realizaciju.

Na kraju sastanka dr. Enes-ef. Svraka, zahvalio je učesnicima na odzivu, učešću u diskusijama i doprinosu uspješnosti sastanka.

Pohvalio je rad Mreže mladih, istakao kreativnost i doprinos koordinatora u realizaciji projekata Mreže mladih, s naznakom da očekuje da će svoje zadatke i dalje izvršavati odgovorno i profesionalno. Također, zaželio je daljnji uspješan rad Mreža mladih i čestitao prisutnima predstojeću Novu hidžretsku 1446. godinu.

(Preporod.info)