Promo banner

A+ A A-

Bogat program manifestacije "Dani džemata i džamija"

30 04 2024 01 dan dzamija

Povodom obilježavanja Dana džamija, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u saradnji s različitim nivoima Islamske zajednice, te akterima iz društvenog i kulturnog života, organizira 8. po redu manifestaciju "Dani džemata i džamija", koja će trajati do 12. jula.

Kako je najavljeno danas na konferenciji za medije, Uprava za vjerske poslove pripremila je brojne aktivnosti na području cijele Bosne i Hercegovine, koji u sebi nose važne poruke.

- Na ovaj način želimo da se podsjetimo na Dan džamija, a time se podsjećamo na rušenje Ferhadije, i drugih džamija.

Agresori su rušenjem džamija htjeli da sruše naše džemate, zato je nama jedan od ciljeva da se podsjetimo na naše džemate i njihov rad.

Hvala Bogu mi smo tu, evo nas u našoj domovini, tu su i džamije, i džemati, i Islamska zajednica -  poručio je direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Mr. Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta, podsjetio je da je u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana Ferhadija džamija, Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj proglašen Danom džamija.

- Obilježavanje ovog dana podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. U institucijama Islamske zajednice Dan džamija će biti obilježen prigodnim aktivnostima. Našu manifestaciju otvaramo danas ovom konferencijom - kazao je Šljivo.

Bahrudin-ef. Čolo, stručni saradnik za imamet Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, detaljnije je predstavio program manifestacije, te naglasio značaj veze džemata i džamija.

- Želimo aktuelizirati ne pitanje džamije, kao vjerskih objekata nego i pitanje organizacije samog vjerskog života unutar džamija i naše Islamske zajednice. Džemat je uvijek imao svoje mjesto u našem društvu.

Džamija bez džemata, i džemat bez džamije ne idu.

Svjesni smo izazova s kojima se suočavamo, tako da je manifestacija prilika da o njima razgovaramo i nađemo najbolje rješenje. Moto ovogodišnje manifestacije je Naša sigurnost je u džematu - kazao je Čolo.

U petak, 3. maja, bit će održana jedinstvena hutba povodom Dana džamija. Isti dan u haremu Arnaudija džamije bit će otvorena izložba "Banjalučke džamije i gradnja Arnaudije", a u susret otvorenju Arnaudija džamije, koje je planirano 7. maja. Ovo je i centralni događaj manifestacije.

U okviru manifestacije planirane su i promocije, izložbe, okrugli stolovi, tribine.

Posebno se ističu svečana otvorenja džamija u Nizozemskoj, u Džematu "Hajr Enschede" 11. maja, a potom u džematu "IKC Din"dan kasnije, 12. maja.

Manifestacija će biti završena svečanim otvaranjem džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču.

Suorganizatori manifestacije su Muftijstvo banjalučko, Muftijstvo bihaćko, Muftijstvo goraždansko, Muftijstvo mostarsko, Muftijstvo sarajevsko, Muftijstvo travničko, Muftijstvo tuzlansko, Muftijstvo zeničko, Islamska zajednica Bošnjaka u Nizozemskoj, Gazi Husrev-begova biblioteka, Institut za religijska i društvena istraživanja, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Čajniče, MIZ Travnik, MIZ Tuzla, MIZ Jajce, MIZ Mostar, MIZ Zvornik.

Medijski pokrovitelj je Media centar Islamske zajednice. 

(MINA)

30 04 2024 01 dan dzamija program