A+ A A-

Tradicionalni iftar Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice

  • 0101

Odjel za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini upriličio je iftar za društveno aktivne žene u Studentskom centru Islamske zajednice.

Iftaru su prisustvovale koordinatorice Odjela za brak i porodicu na nivou muftijstava, saradnice i aktivistice Odjela za brak i porodicu, te profesorice, doktorice, kulturne i javne radnice koje kontinuirano učestvuju u projektima i aktivnostima Odjela za brak i porodicu i doprinose promociji islamskih, porodičnih i bračnih vrijednosti.

U svojstvu organizatora prisutnima se obratila dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta.

Ona je zahvalila gošćama na dolasku, te prenijela selame reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

U obraćanju dr. Malkić je govorila o porodici i džematu, te naglasila kako je Rijaset kroz pripreme za ramazan, ali i kroz ramazanske sadržaje, programe i aktivnosti pažnju usmjerio na džemat - pod motom "Naša sigurnost je u džematu".

Ukazala je na važnost posljednje trećine ramazana, te podsjetila prisutne da je najbolja odjeća - odjeća bogobojaznosti shodno tekstu Kur'ana, ističući kako ovo blagoslovljeno vrijeme trebamo iskoristiti da iz ramazana izađemo kao bolji pojedinci, članovi porodice i džemata - zajednice.

Osvrnula se na rad Odjela za brak i porodicu, te pohvalila koordinatorice muftijstava za njihov dosadašnji doprinos.

Posebnu zahvalnost dr. Malkić je izrazila profesoricama, ljekarima, te predstavnicama kulturnih i javnih ustanova koje su kontinuirano uključene u aktivnosti Odjela za brak i porodicu i doprinose njegovom efikasnijem i kvalitetnijem djelovanju.

Na kraju, dr. Malkić je istakla projekat Savjetovališta za brak i porodicu koji je prepoznat od strane naših džematlijki i džematlija, uz akcenat da se u svim savjetovalištima za brak i porodicu konstantno radi na unapređenju kvaliteta usluga-pomoći koja se kroz ovaj vid ustanove pruža, te kako je trenutno aktivno dvanaest savjetovališta za brak i porodicu. Istakla je važnost saradnje, zajedničkog djelovanja i uzajamnog pomaganja.

Gošće su izrazile veliko zadovoljstvo ovim vidom pažnje, te iskazale punu podršku Odjelu za brak i porodicu i spremnost na saradnju u budućim projektima i aktivnostima Odjela za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)