A+ A A-

Malkić: Obaveza je da se držimo džemata, a da se čuvamo raskola, podjela i nesloge

07 09 2024 01 malkic obracanje savetovanje

Predramazansko savjetovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, za čiju realizaciju je odgovorna Uprava za vjerske poslove, održano je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, a ovom prilikom direktor Uprave hafiz dr. Mensur-ef. Malkić podsjetio je na emanet da se držimo džemata.

Moto ovogodišnjeg Savjetovanja je "Naša sigurnost je u džematu", a hafiz Malkić je u uvodnoj riječi podsjetio na blagodati, ali i obaveze tokom mubarek mjeseca.

- Tokom ramazana, osim obaveze isticanja mnogobrojnih blagodati i ibadeta koje sadrži ovaj blagoslovljeni mjesec, naša dužnost, između ostalog, je da vjernike podsjetimo na obavezu izdvajanja sadekatul-fitra i zekata koji su vezani za ovaj mjesec, jer se, shodno našoj tradiciji, zekat najviše izdvaja tokom mjeseca ramazana. Budimo ustrajni u ukazivanju na važnost "institucionalnog ukupljanja zekata i sadekatul-fitra u Fond Bejtul-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini" - kazao je on.

Dodao je da proteklih mjeseci, svjedočimo promjenama, sukobima, nesigurnosti na globalnom planu i zastrašujućim vijestima koje dolaze iz Gaze, a koje nam vraćaju sjećanje na agresiju na našu domovinu, te je kazao da još više postajemo svjesni da je sigurnost važan ili najvažniji uslov za stabilnost i napredak zajednice.

- Muhammed, a.s., je svim vrstama sigurnosti davao veliki značaj, bilo da se radilo o fizičkoj, duševnoj, zdravstvenoj ili prehrambenoj sigurnosti, te je rekao: "Ko od vas osvane siguran u svojoj porodici, zdrav i da ima obroke hrane za taj dan, kao da je cijeli dunjaluk njegov." Kada je Mekka postala nesigurna, Muhammed, a.s., i prvi muslimani bili su prisiljeni na hidžru, kao što su to bili prisiljeni i Bošnjaci u proteklim stoljećima.

Sigurnost u mjestu i vremenu itekako je bitna, i ovogodišnjim savjetovanjem Rijaset Islamske zajednice, svjestan nesigurne situacije širom svijeta a posebno u mjestima sa muslimanskom većinom, skreće pažnju na važnost sigurnosti i na važnost zajedništva - džemata, ističući: Naša sigurnost je u džematu. Ovo ustrajavanje na potrebi zajedništva i džemata jedna je od temeljnih odlika islama kao koncepta vjerovanja i djelovanja, i Allah, dž.š., nam naređuje da se čvrsto Njegova užeta držimo i da se nikako ne razjedinjujemo - akcentirao je on.

Shodno kurʼanskoj maksimi "ve kezalike džeʻalnakum ummeten vesetan" nastojimo da budemo "ummet - zajednica srednjeg puta" jer nam to i Allahov Poslanik poručuje: "Ko bude želio srednji put, neka se drži džemata, jer šejtan je sa pojedincem, a od dvojice se drži podalje“. 2Uistinu, Uzvišeni Allah neće dopustiti da se moj ummet ujedini na zabludi i smutnji. Allahova milost je sa džematom", poručio je hafiz Malkić.

- Mi danas, ne možemo u potpunosti biti zadovoljni stanjem u našim džematima. Primijetno je da, zbog svakodnevnih obaveza i ubrzanog tempa života, sve manje vremena posvećujemo sebi i vlastitoj duhovnoj izgradnji, a samim tim, manje vremena i pažnje posvećujemo porodici i džematu, odnosno, sve manje vremena imamo jedni za druge. Vrijednost namaza u džematu, koji je bolji od namaza pojedinca za dvadeset i sedam deredža, ogleda se i u stalnim kontaktima vjernika prije i poslije namaza čime se jača veza među njima, izgrađuje i uspostavlja bratstvo i zajedništvo, a što doprinosi snazi, veličini i sigurnosti džemata. Potrebno je da u našim džematima gradimo i razvijamo ozračje sigurnosti, a posebno danas, kada sve više omladine odlazi iz naše domovine, između ostalog i, zbog nesigurnosti, straha od sukoba i nove agresije - naglasio je on.

Kako je ocijenio, pored sadržaja koje "nudimo mladima, stječe se utisak da postoji znatan dio slobodnog prostora koji drugi koriste i popunjavaju s namjerom preodgajanja naše djece".

- Zato je na nama obaveza da se više potrudimo u kreiranju ambijenta sigurnosti za našu omladinu kao i traganja i osmišljavanja aktivnosti koje će ih zainteresirati, privući i zadržati u džematu, a tako i u našoj domovini. Ne zaboravimo i značajnu ulogu ženske populacije, ženskog dijela džemata u kreiranju pozitivnog ambijenta u našim džematima. Dadnimo priliku našim sestrama, pomozimo ih i ohrabrimo da doprinesu kvalitetnijem i sigurnijem životu u našim džematima - kazao je direktor Uprave za vjerske poslove. 

Kazao je da "dok mi, vrlo često, trošimo energiju raspravljajući o manje bitnim pitanjima - dotle drugi nalaze pogodno tlo za promociju i širenje svojih ideja".

- Kako bi bolje razumjeli značaj i ulogu džemata, i potrebe fokusiranja na glavne, suštinske stvari, može nam poslužiti sljedeći primjer: "Spominje se da je jedne prilike došlo do rasprave i svađe među vjernicima po pitanju da li treba klanjati dvadeset ili osam rekata teravih-namaza, pa je čuveni egipatski alim i imam Hasan el-Benna trebao pomoći razrješenju te situacije. Kada su ga upitali: 'Ko je u pravu, a ko nije?' - ovaj učenjak nije ponudio direktan odgovor, nego je učesnicima u raspravi postavio pitanje: 'Da li je teravih-namaz farz ili sunnet?' Odgovorili su: 'Sunnet!' Potom je ovaj alim raspravu zaključio riječima: 'Jedinstvo muslimana je farz! Hoćemo li zanemariti farz, zbog rasprave o sunnetu? Mnogo je važnije da sačuvamo jedinstvo i bratsku ljubav!" - kazao je hafiz Malkić.

Prisutne je posebno podsjetio na našu obavezu i emanet da se držimo džemata, zajednice, a da se čuvamo raskola, podjela i nesloge.

- Eventualne probleme u džematu pokušajmo prevladati razgovorom i dogovorom, a čuvajmo se ispraznih rasprava, svađa i prepirki koje nerijetko budu razlog cijepanja, usitnjavanja i formiranja novih džemata koji ne doprinose prosperitetu i napretku zajednice. Unaprijedimo rad i aktivnosti u našim džematima, njegujmo zajedništvo, i gradimo ambijent u kojem ćemo više brinuti jedni za druge, pomagati se, razgovarati i međusobno savjetovati, kako bi svi vjernici i vjernice, i stari i mladi, osjetili istinsku pripadnost Zajednici i sigurnost u džematu - zaključio je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

(Preporod.info)