A+ A A-

Delegacija Rijaseta boravila u dvodnevnoj posjeti Diyanetu

15 11 2023 01 rijaset posjeta diyanet

Na inicijativu reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazovića, delegacija predvođena direktorom Uprave za vjerske poslove Rijaseta dr. hafiz Mensur-ef. Malkićem boravila je u dvodnevnoj posjeti Predsjedništvu za vjerske poslove Republike Turske u Ankari (T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı).

Delegaciju su činili i fetva-i-emin Islamske zajednice u BiH dr. Ahmed-ef. Purdić, te članovi Komisije za obračun Takvima Rijaseta Islamske zajednice u BiH Zijad-ef Suljić i hafiz Hamza Lavić.

U ponedjeljak, 13. novembra 2023. godine, delegacija je imala susret sa gosp. Salihom Gör, direktorom Odjela za euroazijske zemlje u Diyanetu. Nakon izraza dobrodošlice, gosp. Gör je zahvalio Rijasetu na pokazanoj solidarnosti i pruženoj materijalnoj podršci nakon razornog zemljotresa koji je početkom godine zadesio Republiku Tursku.

Zatim su članovi delegacije imali susret sa Üzeyirom Öztürk i Mehmetom Ekim,  članovima Vrhovnog vijeća za vjerska pitanja pri Diyanetu, sa njihovim saradnicima.

Pri Diyanetu djeluje i Direktorat za vjersko izdavaštvo, u sklopu kojeg je i Odjel za izdavaštvo na stranim jezicima. Ovaj odjel nedavno je uspješno okončao projekat prijevoda na bosanski jezik enciklopedijskog djela "Islam kroz hadise". Predsjednik ovog odjela gosp. Fatih Karazeybek izrazio je spremnost na razmjenu i drugih izdanja u štampanoj i elektronskoj formi.

Delegacija je imala priliku posjetiti i biblioteku Diyaneta koja broji oko 150.000 bibliotečkih jedinica, među kojima je i 8.000 unikatnih rukopisa.

Domaćini su upoznali delegaciju sa radom Diyanetove televizije i tri radijska kanala, od kojih je jedan specijaliziran za Kur'an i kur'anske discipline, drugi za hadis i životopis Božijeg poslanika, a.s., a treći za opće teme iz oblasti kulture.

Prvi dan posjete upotpunjen je obilaskom nove zgrade Narodne biblioteke Republike Turske, koja je otvorena 2020. godine i koju dnevno posjeti i do 10.000 korisnika.

Narednog dana delegaciju je primio gosp. Mehmet Fatih Tunç, rukovodilac Ureda za mlade pri Upravi za vjerske poslove Dijaneta. Učesnici sastanka su razmijenili iskustva s posebnim akcentom na rad s mladima.

Zatim su imali susret sa rukovodiocima Dijanetove Akademije za stručno usavršavanje imama, Eşrefom Görgülü i Dr. Mehmetom Şükrü Kılıç. Na kraju dana članovi delegacije, zajedno sa svojim domaćinima, posjetili su jedan od 12 Akademijinih centara.

Spomenuta posjeta rezultat je bliske saradnje Islamske zajednice u BiH i Predsjedništva Dijaneta Republike Turske, a realizirana je uz nesebično zalaganje atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu hafiza dr. Mustafe Güvenç i gosp. Ibrahima Cuşana, stručnog saradniku u Dijanetovoj Upravi za vanjske poslove.

(Preporod.info)