A+ A A-

Održana 13. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

  • 0101

U Sarajevu je danas, pod predsjedavanjem zamjenika reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevakovića održana 13. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je razmatrao više tačaka dnevnog reda iz svoje nadležnosti, među kojima su i prijedlog za finansijsku podršku projekata "Savjetovalište za brak i porodicu".

Utvrđen je dinamički plan za donošenje Pravilnika o službi u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, te je usvojen prijedlog za organiziranje susreta reisul-uleme sa predsjednicima izvršnih odbora medžlisa iz Bosne i Hercegovine.

Rijaset je danas imenovao i tim za organiziranje radnog sastanka članova Rijaseta s predstavnicima krovnih organizacija IZ u BiH u dijaspori - Muftiluka Zapadna Evropa.

Razmatran je i usvojen prijedlog učešća Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u godišnjoj manifestaciji oslobađanja grada Villefranche, te izvještaj i preporuke sa službenog puta predstavnika Rijaseta u Sjevernu Makedoniju i Republiku Kosovo.

Razmatrani su i prijedlozi Ureda za društveni brigu o pomoći pojedincima i organizacijama iz Fonda Bejtul-mal, te prijedlozi Vakufske direkcije o transformaciji i unapređenju vakufske imovine.

Rijaset je također razmatrao trenutnu situaciju u Gazi i još jednom je osudio svaki oblik terorizma i nasilja nad nedužnim civilima, te pozvao na deeskalaciju nasilja i postizanje trajnog i pravednog mira između Palestine i Izraela.

Rijaset je osudio prekomjernu i neselektivnu upotrebu sile i napade na civilnu infrastrukturu, škole i bolnice.

Islamska zajednica će u kontaktu s međunarodnim humanitarnim organizacijama UN-a i drugim utvrditi načine na koje bi se humanitarna pomoć što prije dostavila građanima Gaze.

Sutra će u svim džamijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na hutbi biti pročitana poruka reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom dešavanja u Gazi. Iza farz namaza će u svim džamijama biti proučena dova za mir.

Rijaset Islamske zajednice u BiH će iz Fonda za humanitarne krize izdvojiti urgentnu pomoć za pomoć narodu Gaze.

Također, odlučeno je da sutra, u petak 20. oktobra 2023. godine, nakon džuma-namaza u svim džamijama bude organizirana sergija za pomoć narodu Gaze, koja će biti dostavljena čim se za to steknu uslovi.

(Preporod.info)