A+ A A-

Održana deseta redovna sjednica Rijaseta

18 07 2023 01 sjednica rijaseta

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas je održana 10. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog Pravilnika o stručnim ispitima imama, hatiba, muallima i muallima, te prijedlog rješenja o imenovanju komisije za polaganje stručnog ispita za imame, hatibe, muallime i muallime.

Rijaset je danas usvojio i prijedlog Odluke o mektepskoj pouci za 2023./2024. godinu, kao i prijedlog odluke o provođenju manifestacije "Dani mekteba 2023".

Tazmatran je i usvojen prijedlog za dopunu i izmjenu Tezkiretnam, te usvojen prijedlog za donošenje okvirnog školskog kalendara za medrese i gimnazije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Danas je razmatran i Izvještaj o provedenom tenderu za izbor izvođača radova i stručnog nadzora za realizaciju II faze rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje objekta „A“ zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese, te je data saglasnost za Nadzorni odbor, dok je za odabir izvođača radova dato još sedam dana za dodatno upoznavanje i pregovaranje sa zainteresiranim izvođačima.

Rijaset je danas dao i saglasnost na Statut Fondacije "Osman-ef. Redžović", te je usvojio prijedlog za odabir ponude za nabavku projektora u amfiteatru Upravne zgrade Rijaseta.

Usvojena je Informacija o završnim pripremama za otvaranje izložbe "Pod nebom vedre vjere" u oktobru/novembru ove godine, te donesena Odluka o osnivanju Muzeja islamske kulture i umjetnosti.

Data je saglasnost na izbor izvođača radova za adaptaciju Rijasetovog đačkog doma u Banjoj Luci, te je odobren, uz uz dobivenu saglasnost Vijeća muftija, Nastavni plan i program za učenje arapskog jezika za medrese Islamske zajednice u BiH.

Na sjednici su razmatrana i neka druga pitanja iz nadležnosti Rijaseta, kao i neka kadrovska i tekuća pitanja.

(Preporod.info)