A+ A A-

Održana osma redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

15 06 2023 01 sjednica rijaseta

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je u Sarajevu održana osma redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice.

Na sjednici su usvojeni zaključci sa sedme redovne sjednice, te potvrđeni zaključci s telefonskih sjednica, a potom se pristupilo razmatranju usvojenih tačaka.

Razmatrana je i podržana inicijativa Vijeća muftija za pokretanje portala www.fetve.ba i obavezan fetvai-emin da je dalje razvija i vodi ka finalizaciji.

Članovi Rijaseta usvojili su Izvještaj o ramazanskim aktivnostima Rijaseta Islamske zajednice u ramazanu 2023. godine, te su usvojili Izvještaj o prikupljanju zekata i sadekatul-fitra.

Izražena je zahvalnost članovima Islamske zajednice i svim muslimanima na pokazanoj svijesti o obavezi izdvajanja zekata i sadekatul-fitra i odato priznanje Uredu za zekat, imamima i medijima Islamske zajednice i svim učesnicima na angažmanu i posvećenosti u prezentiranju, objašnjavanju ciljeva i svrha tog propisa i njegovom približavanju široj javnosti, što je rezultiralo znatno većim odzivom vjernika prema njegovom izvršavanju.

Rijaset je odobrio finansijsku podršku za projekte koordinatorica Odjela za brak i porodicu u 2023. godini, te je zatraženo od Odjela da do kraja godine izradi i Rijasetu dostavi analizu o stanju i prilikama porodice u Islamskoj zajednici.

Razmatran je i prihvaćen prijedlog o dopuni Odluke o osnivanju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, kao i prijedlog nastavnog programa za Arapski jezik u medresama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Usvojen je i prijedlog za formiranje komisije za izradu pravila o visokoškolskim ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tumačene su neke odredbe Etičkog kodeksa o radu i ponašanju zaposlenih u obrazovnim ustanovama Islamske zajednice - zaključeno je da je nagrađivanje profesora, odgajatelja i drugog osoblja u školama Islamske zajednice (umrom, hadžom ili bilo kojim drugim poklonom) od strane učenika i roditelja suprotno usvojenim pravilima i da uposlenicima nije dozvoljeno primanje poklona od roditelja i učenika.

Razmatran je i prijedlog preporuka Media centru Islamske zajednice - zaključeno je da će se uputiti preporuke Rijaseta Media centru u pogledu načela i pravila po kojima se trebaju realizirati sadržaji koji se emitiraju.

Na današnjoj sjednici je usvojen prijedlog za realizaciju projekata za pomoć narodu Sirije, pogođenom zemljotresom, putem MDD "Merhamet".

Također, usvojen je prijedlog Pravilnika o izmjeni Pravilnika o službenim putovanjima.

Članovi Rijaseta su razmatrali i usvojili prijedlog za otpis inventara iz zgrade Rijaseta u Ulici Zelenih beretki 17.

Danas je usvojen prijedlog za podršku projektu snimanja svjedočanstava žena žrtava rata, te je usvojen prijedlog obilježavanja 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Na sjednici je razmatran i usvojen prijedlog za odobravanje realizacije projekta "Omladinski susreti studenata sa područja Balkana" koje će realizirati Uprava za vjerske poslove i Uprava za vanjske poslove i dijasporu, i razmatrani su i odobreni prijedlozi za pomoć Ureda za društvenu brigu.

Na sjednici su razmatrani i neki radno-pravni statusi i kadrovska pitanja, te tekuća pitanja iz nadležnosti Rijaseta.

(Preporod.info)