A+ A A-

Naučni skup "Zločin u Han-Ploči 1993": Opredjeljenje za istinu i relevantno proučavanje svih procesa

  • 0101

- Islamska zajednica je opredijeljena za istinu i relevantno proučavanje svih procesa koji su se događali u Bosni i Hercegovini - kazao je danas dr. Nedžad Grabus, muftija sarajevski, na naučnom skupu „Zločin u Han-Ploči 1993“, koji je održan u povodu godišnjice zločina koje je Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) počinilo 1993. godine od 12. do 16. juna na prostoru Han-Ploče.

Naučni skup u Kiseljaku su organizirali Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo sarajevsko i Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, a u okviru aktivnosti kojima Rijaset IZ obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici i zločina počinjenih u Prijedoru i dolini Sane.

- Na ovaj način želimo skrenuti pažnju i na manja stratišta, kakvo je Han-Ploča. Ne želimo da neka druga, manja stratišta, ostanu u sjeni obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Kada se prisjećamo genocida u Srebrenici, na naučnoj osnovi nastojimo osvijetliti i zločine koji su počinjeni u manjim mjestima. Svi ti zločini su bili samo prethodnica onoga što će se desiti u Srebrenici 1995. godine - izjavila je Medina Mehmedović Mulalić, voditeljica Odjela za odnose s nevladinim organizacijama i državnim institucijama Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice.

Dr. Nedžad Grabus, muftija sarajevski, naglasio je da je Islamska zajednica opredijeljena za istinu i relevantno proučavanje svih procesa koji su se događali u našoj zemlji.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je odmah od početka tematiziranja ovih pitanja više pažnje usmjeravala na istinu i pravdu, nego na puko promoviranje praštanja i pomirenja.

Da bi se ljudi mogli pomiriti i praštati jedni drugima moraju početi od startne pozicije, poznavanja istine i eventualno primjene pravde - kazao je muftija Grabus.

Ocijenio je da je važno napraviti jedan narativ o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, a koji će biti dominantan.

- Moramo raditi na tome, mi, naši istraživači, kako bi osnažili vlastiti identitet. Islamska zajednica će dati svoj doprinos, ali očekujemo od drugih relevantnih ustanova, akademskih i političkih krugova, da promišljaju o ovim temama, kako bi nam svima u budućnosti bilo lakše utemeljiti vlastiti život na istini i pravdi, a kako bi onda došlo do praštanja i pomirenja - poručio je muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus.

Kenan-ef. Bajrić, glavni imam MIZ Kiseljak, istaknuo je da je ovo prvi put od počinjenih zločina kroz naučni pristup govori o tome.

- Mi na ovaj način pokazujemo da nećemo zaboraviti, da ćemo glasno govoriti o onome što se desilo. Tražit ćemo od Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine da rade svoje posao i procesuiraju one koji su počinili zločine - kazao je Bajrić.

Član Udruženja porodica poginulih i nestalih "Džemat Han-Ploča 1993” hafiz dr. Abdulaziz Drkić svjedok je stradanja Bošnjaka na ovom području. Ostao je bez oca Omer-ef. Drkića, koji je ubijen u svom džematu zajedno s drugim muslimanima.

- Drago mi je što smo, poslije 29 godina, zločine počinjene na ovom području tematizirali kroz naučni pristup. Mi, porodice, kroz sve ove godine vodimo borbu za istinu i pravdu, vrlo često smo u toj borbi bili usamljeni.

Stoga ova podrška i ovaj skup nam mnogo znače - naglasio je Drkić, kazujući o značaju ovog događaja.

U radnom dijelu naučnog skupa tematizirane su posljedice hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995

O hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. govorila je dr. Zilha Mastalić Košuta.

Zatim, o zločinima Hrvatskog vijeća odbrane nad bošnjačkim stanovništvom Han Ploče, Grahovaca, Tulića i Radanovića juna 1993. godine dr. Amir Kliko.

O memorijalizaciji zločina u Han Ploči - stanju i perspektivama govorio je dr. Hikmet Karčić.

(Preporod.info)