A+ A A-

Muftija Dedović obišao zatrpane lokalitete na magistralnom putu M17

04 10 2024 01 muftij dedovic posjeta m17

Nakon posjete Kotezima, gdje je danas predvodio džumu namaz, mostarski muftija dr. Salem-ef. Dedović obišao je zatrpane lokalitete na M 17 od mjesta Komadinovo Vrelo prema Donjoj Jablanici.

Sa posljedicama uzrokovanim obilnim padavinama i klizištima na toj dionici puta muftiju je detaljnije upoznao ministar građenja i prostornog uređenja u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Bekir Isaković.

Isaković je cijeli dan boravio na terenu skupa s kantonalnim ministrima, članovima Gorske službe spašavanja, drugim nadležnim tijelima i organima kao i sa radnicima HP Investnig kako bi putna komunikacija Mostar - Jablanica bila što prije osposobljena.

Radovi na raščišćavanju odrona, sanaciji potpuno obrušenih dijelova puta u rijeku Neretvu intenzivno traju još od kasnih ponoćnih sati. 

On nije mogao preciznije prognozirati kada će biti osposobljena bar jedna traka za promet vozila, obzirom da ni sami radnici ne mogu pretpostaviti s kakvim će se izazovima suočiti.

To im je još uvijek nepoznanica. Istodobno, naglasio je, iz pravca Jablanice prema Mostaru  u predjelu naseljenog mjesta Donja Jablanica, gdje su klizišta i odroni bili najaktivniji, na raščišćavanju puta rade druge građevinske firme u saradnji sa federalnom Civilnom zaštitom.

Isaković je potvrdio da će radnici HP Investinga nastaviti sa radovima do deblokade puta.

Muftija Dedović je najavio da će sutra sa reisul-ulemom Islamske zajednice u BiH dr. Husein-ef. Kavazovićem posjetiti nastradala područja na području Konjica i Jablanice. 

(Hasan Eminović/Preporod.info)