A+ A A-

Svečano uručena murasela muftiji banjalučkom Ismail-ef. Smajloviću

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Ferhat-pašinoj džamiji (Ferhadiji) u Banjoj Luci dodijelio muraselu novom banjalučkom muftiji Ismail-ef. Smajloviću.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisul-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Murasela se daje licima koja posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici.

Reisul-ulema je na osnovu menšure svečano uručio muraselu novom muftiji i ogrnuo ga novim džubetom, što ima važno simbolično značenje u tradiciji inauguracije vjerskih autoriteta.

- Ovakve manifestacije nose poruku dini-islama. Allah naređuje da se povjereni emaneti daju u ruke onima koji to zaslužuju. Muftija je osoba koja obnašana važnu funkciju u sistemu Islamske zajednice i nalazi se na čelu vjerničke populacije, u kraju u kojem je imenovan. Emanet vjere je nešto što se nosi prije svega u srcu, ali on se mora živjeti u zajednici, sa muslimanima i svim ljudima s kojim živimo - kazao je reisul-uleme.

Dodao je da je uloga muftije da vjernicima daje smjernice.

- Mi imamo snagu da ljude pozivamo dobru i da ukazujemo na krivi put, to je naša funkcija, uloga, to je uloga muftije, imama, da u slobodi ukazuju na ono što je dobro i što nije dobro, da budu jasni i da budu glasni. Zato i jeste uloga Islamske zajednice da poziva ka dobru a da sprečava zlo. Mi danas još jednom potvrđujemo tu našu temelju ulogu u zajednici, ulogu uleme, svih muslimana - akcentirao je reisul-ulema.

Nakon penzioniranja muftije Nusret-ef. Abdibegovića, temeljito su razmotrene okolnosti života na području Muftijstva banjalučkog i potrebe Bošnjaka muslimana, te zaključeno da bi Ismail-ef. Smajlović mogao biti najpogodnija osoba za tu odgovornu funkciju.

- Zbog svih odlika koju Ismail-ef. Smajlović nosi, odlučili smo se da na ovu važnu funkciju imenujemo Ismail efendiju. Svako mjesto je izazov, i ovo mjesto nosi svoje izazove. Biti prvi znači veliku odgovornost, znati sve o zajednici. Muftiluk banjalučki je prostor koji je doživio najveću devastaciju na prostoru Islamske zajednice, trebalo je sve ispočetka pokrenuti. Želim se zahvaliti muftijama koji su ovdje boravili - poručio je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Obraćajući se prisutnim muftija Smajlović je podsjetio na odgovornost koju "kao pojedinci i zajednica imamo na ovom području".

- Velike su mogućnosti koje razboriti na odgovornim poslovima trebaju na još efikasniji način primijeniti u cilju sveukupnog napretka i oporavka društva. Itekako je moguće, prije svega snagom zdravog uvjerenja, mudrošću i odgovornošću, pokrenuti i koristiti resurse u kojima je mnogo dobra za sve ljude - naglasio je muftija.

Uputio je poziv popravljanje međusobnog povjerenja, pogotovo u odnosima onih koji predstavljaju i predvode narod i nose odgovornost za rad važnih institucija.

- Savjet časnog poslanika Muhammeda, a.s., iznimno  je važan za razumijevanje izgradnju zdravih odnosa među ljudima: Istinski musliman je samo onaj koji ne uznemirava druge ljude jezikom svojim i postupkom svojim. Domovina i društvo su briga i emanet, kao što su to i porodice i imanja.

Neka najistaknutiji i najbolji po svom patriotizmu bude onaj koji društvu osigura najviše rezultata u odgoju i obrazovanju, ekonomiji i privređivanju, kulturi i humanizmu. Na takav način se može i treba omogućiti da svi ljudi u ovoj zemlji budu mnogo sretniji i zadovoljniji - akcentirao je muftija.

Iskazao je zahvalnost reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na povjerenju koje mu je ukazao, kao i spremnost da, zajedno s glavnim imamima i imamima, saradnicima u Muftijstvu i Medresi, te svim džematlijama, ponese odgovornost za rad i djelovanje na području muftiluka banjalučkog.

Ismail-ef. Smajlović rođen je 17. aprila 1964. godine u Zvorniku, naselje Glumina. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu, a potom nastavio školovanje u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, koju je završio 1983. godine. Nakon diplomiranja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu nastavio je postdiplomski studij 2000. godine na Katedri za psihologiju i pedagogiju, Odsjek porodični odgoj.

Kao imam radio je u Sanskom Mostu, Teočaku, Kreševu i Hrasnici, a dužnost glavnog imama obnašao je u Kreševu i Sarajevu.

Radio je i u Gazi Husrev-begovoj medresi, a potom je na prijedlog reisul-uleme Mustafa-ef. Cerića imenovan za vojnog muftiju 1999. godine i na toj poziciji ostao je do 2014. godine. Od 2014. do 2018. godine obavljao je dužnost direktora Uprave za administrativne i pravne poslove Rijaseta Islamske zajednice a od 2018. do 2022. bio je direktor Uprave za vjerske poslove. Od februara 2023. godine vršio je dužnost direktora Studentskog centra Islamske zajednice.  

Sabor Islamske zajednice je na sjednici održanoj 23. decembra 2023. godine, na prijedlog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, imenovao Ismail-ef. Smajlovića na poziciju muftije banjalučkog. 

(MINA)