A+ A A-

Tešanj: Nagrada "Hasan-ef. Škapur" Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

  • 0101

U Ferhad-begovoj džamiji u Tešnju danas je održan tradicionalni mevlud Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj i centralna manifestacija Muftijstva zeničkog povodom 12. rebiul-evvela, datuma rođenja Muhammeda, a.s. 

Ovom prilikom uručeno je ovogodišnje priznanje i nagrada iz Fonda ''Hasan-ef. Škapur" za doprinos u razvoju islamskih znanosti Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koje je u ime ovog fakulteta i njegovog dekana dr. Mustafe Hasanija preuzeo dr. Zuhdija Hasanović. 

Nagradu je uručio predsjednik Medžlisa Zehrudin Kruško, a priznanje muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević.

Nakon što su imami iz Tešnja proučili mevlud, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić, koji je podsjetio na vrijednosti i značaj mevluda, te ukratko obrazložio Odluku komisije za izbor dobitnika nagrade i priznanja. 

- Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu je baštinik najranijih islamskih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini koje su nastale u doba osmanske vladavine, ali i visokoškolskih islamskih obrazovnih ustanova koje su nastale u  vrijeme Austro-Ugarske i kasnije, kao što je Šerijatsko-sudačka škola ili Mektebi-nuvvab te Viša islamska šerijatsko-teološka škola. S afirmacijom nacionalnog identiteta bosanskih muslimana tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća otvorio se prostor slobodnijem djelovanju pa je 29. septembra 1977. godine kao rezultat planskih i sistemskih aktivnosti i po odluci Vrhovnog islamskog starješinstva u SFRJ i Sabora IZ, osnovan Islamski teološki fakultet, čiji prvi svršenici unose novi kvalitet u iskustvo islama u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Danas je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u Evropi - kazao je Omerbašić uz opis studijskih programa i uspjeha Fakulteta na polju izučavanja islamskih nauka te obrazovanju vjerskog kadra.

Profesor Hasanović je u ime Fakulteta, dekana Hasanija, nastavnika, studenata i alumnija zahvalio na ovoj nagradi.

- Izuzetno mi je drago da sam u ovim danima mevluda i dana rođenja Božijeg Poslanika, s.a.v.s., ovdje s vama, u Tešnju, gradu koji zna za sunnet i koji ga prenosi u život, i što je povod nagrada Hasan-ef. Škapur koja je ove godine dodijeljena Fakultetu islamskih nauka. 

Iako kao muslimani znamo da je ovaj svijet vrijeme i prostor rada, zalaganja i privređivanja, a da je budući svijet vrijeme i mjesto nagrade i priznanja drago nam je kao pojedincima i ustanovama, kada neko, posebno ako se radi o relevantnim institucijama, primijeti i pozitivno vrednuje naš rad.

Otuda nam je izuzetno drago, što je prepoznat višedecenijski rad Fakulteta islamskih nauka na obrazovanju dobrog čovjeka. Zato zahvaljujem Medžlisu Zenica koji je kandidirao Fakultet, a posebno Komisiji što su odabrali Fakultet za ovogodišnjeg dobitnika ove prestižne nagrade - kazao je.

Također je istakao da je u ovome najbolji uzor Poslanik, s.a.v.s., kojem se ovih dana posvećuje posebna pažnja.

- Iako je bio potpuna ličnost i svojim djelovanjem pokazao nevjerovatne domete čovjeka, uvijek je insistirao na napredovanju i usavršavanju. Poznato je da je bio darežljiv, posebno u ramazanu, što je poruka svima nama da stalno, svakodnevno radimo na sebi, da prepoznajemo mjesta i mogućnosti poboljšanja i da se usavršavamo. Jedino je to realan, moguć i ostvariv način da mijenjamo stanje nas pojedinaca, naših porodica, zajednice i društva nabolje - kazao je profesor Hasanović.

Naglasio je kako je takvo ponašanje obaveza, prvo prema sebi, zatim prema precima, ali i potomcima.

- Naši preci su nam pokazali da bez obzira na izazove, prijetnje i napade, iznutra i izvana, na stravične zločine, ubijanja, protjerivanja, genocid i uništavanje svega što je muslimansko i što podsjeća na islam, svjetlo islama se ne smije ugasiti i ono se treba nositi dalje i to su činili preko svjetski poznatih državnika, alima, zanatlija, junaka, majki i očeva, kojima je uvijek bilo najpreče da im djeca budu i ostanu čestita - poručio je.

Muftija Dizdarević je u svom obraćanju kazao da je Fakultet islamskih nauka institucija koja je nesumnjivo najznačajnija institucija za širenje islamske učenosti u 20. vijeku.

Govoreći o efendiji Škapuru koji je javnosti najpoznatiji po prevodima hadisa, kazao je da će nove generacije saznati za Hasana Škapura i vrijednosti koje je on promovirao.

- Koje su to vrijednosti? Hasan efendija je promovirao vrijednost znanja, učenosti i predanosti na afirmaciji znanja u svakom vremenu i prostoru. On se trudio da afirmiše znanje kada to nije bilo nimalo popularno. Danas je hvala Bogu drugo vrijeme i mi nekada nismo svjesni koji ugled uživa Fakultet islamskih nauka u svijetu.  Iza prvih generacija svršenika Fakulteta, kao što su akademici Enes Karić i Rešid Hafizović, ostaju biblioteke napisanih radova i djela, a oni su producirali i brojne učenike koji kao doktori i univerzitetski profesori nastavljaju njihovim stopama - kazao je muftija Dizdarević.

Prije mevludske svečanosti predstavnice Odjela za brak i porodicu posjetile  su porodiljski odjel Opće bolnice u Tešnju darovole novorođenčad, a majkama uručile prigodne poklone, dok su nakon mevludske svečanosti priredile sok, halvu i kolače posjetiocima izložbe o FIN-u koja  je postavljena u atriju Medžlisa Tešanj, u cilju kvalitetnijeg predstavljanja dobitnika priznanja, sa 38 panoa, od kojih je na 7. panou naveden dio vakifa, među kojima i Pašić Husejn iz Tešnja.

Ovo je bilo 21 priznanje i nagrada koji su dodijeljeni istaknutim pojedincima i ustanovama za doprinos u razvoju islamskih znanosti, a u okviru dodjele nagrade Fond je do sada dodjelio 280 stipendije učenicima, svim tešanjskim maturantima medresa od 2005. do danas.

Istog dana u prostorijama Medžlisa Tešanj upriličen je prijem za  maturante medresa na kome im se obratio glavni imam Omerbašić, a predsjednik Medžlisa Zehrudin Kruško uručio stipendije za svih devet maturanata (učenika i učenica) medresa u Bosni i Hercegovini iz Tešnja: Halilović Temra, iz džemata Šije Gornje Polje, učenica Behram-begove medrese u Tuzli; Sinanović Zejneb, Dolac-Kotlanice, učenica Behram-begove medrese u Tuzli; Hodžić Sumeja, Kalošević, učenica Behram-begove medrese; Salkanović Lejla, Ljetinić, učenica Behram-begove medrese; Kruško Sara iz džemata Jelah učenica Behram-begove medrese; Turalić Zerina, Džemilić Planje, učenica Behram-begove medrese; Omerbašić Suhejla, Dobropolje-Mekiš, učenica Behram-begove medrese; Kadušić Tarik, Trepče, učenik Behram-begove medrese i Smajić Vedad, Mrkotić-Putešić, učenik Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. 

Podsjetimo, Fond ''Hasan-ef. Škapur'' osnovan je 2005. godine s ciljem dodjele priznanja i nagrada istaknutim alimima iz oblasti islamskih nauka te stipendiranja učenika i studenata.

U okviru obilježavanja 12. rebiul-evela 2014. godine iz štampe je izašao Zbornik radova „Hasan ef. Škapur - 10 godina iza nas“ u kome su objavljeni radovi dotadašnjih dobitnika ovog priznanja i spisak svih maturanata medresa kojima su uručene stipendije iz ovog Fonda.

Mevludska svečanost  u Čaršijskoj džamiji u Tešnju kao centralna manifestacija Medžlisa Tešanj povodom 12. rebiul-evela, dana rođenja  Muhammeda a.s., održava se dugi niz godina, a u poslednjih devet godina održava u okviru manifestacije “Salavat ti donosimo, ja Resulallah” kojom se obilježava mjesec mevluda u Tešnju s bogatim programom. 

(Preporod.info)