A+ A A-

Svečanost otvorenja Sinan-begove džamije u Čajniču 12. jula

05 07 2024 01 sinan begova dzamija

Svečanost otvorenja Sinan-begove džamije u Čajniču će biti održana 12. jula 2024. godine, s početkom u 12.00 sati.

Na otvorenju se očekuje prisustvo visokih zvanica iz vjerskog, kulturnog i političkog života naše zemlje, te značajan broj vjernika iz okoline ali i cijele države Bosne i Hercegovine kao i predstavnika Republike Turske, države koja je pomogla i finansirala realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Prisutnima će se obratiti poglavar Islamske zajednice u BiH reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbaš, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, načelnik općine Čajniče Goran Karadžić, te predsjednica Izvršnog odbora MIZ Čajniče Anera Zagrljača, nakon čega će dovu proučiti glavni imam MIZ Čajniče Avdo-ef. Šišić.

Sinan-begova džamija je prvi put sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan-paše Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokolovića, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijedosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine.

Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Radove na izgradnji i obnovi džamije u Čajniču izvodila je turska firma Sama Insaat iz Burse.

(Vakuf.ba/Preporod.info)