Promo banner

A+ A A-

Vojni muftija Hadžić: Svoju misiju ću izvršavati bogobojazno i strpljivo, na dobrobit svih

27 05 2024 01 obracanje muftija hadzic

Novoimenovani vojni muftija Nesib-ef. Hadžić danas je poručio da će svoju misiju izvršavati bogobojazno i strpljivo.

Naime, u Domu Oružanih snaga u Sarajevu održana je svečanost uručenja murasele Nesib-ef. Hadžiću, a on se ovom prilikom obratio prisutnim.

- U ovom danu reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mi je uručio muraselu. Naš poglavar je ovim činom na mene prenio dio odgovornosti i ovlasti iz menšure, koja bosanskog reisul-ulemu, preko šejhul-islama, halifa i hulefair-rašidina povezuje s našim časnim poslanikom Muhamedom, a.s. - kazao je muftija Hadžić.

On je podsjetio da je Vojno muftijstvo prvi put utemeljeno u Austro-Ugarskoj vojsci 17. septembra 1913. godine, te da je od tada organizacija vjerskog života vojnika muslimana prolazila različite faze sve do 1999. godine, kada je Protokolom između Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Federalnog ministarstva odbrane formirano Vojno muftijstvo pri Federalnom ministarstvu odbrane i Vojsci Federacije Bosne i Hercegovine.

- Od 1999. godine Vojno muftijstvo je postalo značajan faktor u sistemu odbrane. Zbog toga sam dužan i želim izraziti uvažavanje prvom vojnom muftiji u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, sada muftiji banjalučkom Ismail-ef. Smjaloviću, koji je postavio čvrste temelje za rast i razvoj Vojnog muftijstva, mom prethodniku muftiji Hadis-ef. Pašaliću, koji je pored značajnih rezultata u svome radu, Vojno muftijstvo učinio vrlo važnim segmentom, kako u sistemu odbrane BiH, tako i na polju internacionalnih vojnih vjerski službi - izjavio je muftija.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine su insitucije koje su definirane vrlo jasnim zakonima i normama, ali je namjena, struktura i misija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga vrlo specifična i složena, tako da je rad u ovim institucijama izazovan i zahtjevan.

- Naš je cilj ukupnim djelovanjem utjecati na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi te unaprjeđivati uvjete za vjerski život muslimana u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Kroz organizirane vjerske obrede i sadržaje, naša je misija, da damo doprinos u ukupnoj izgradnji pripadnika Oružanih snaga i njihovoj motiviranosti za izvršenje postavljenih zadataka.

Mi, kao oni koji su predani Bogu, Milostivom i Samilosnom, znamo da On zna šta radimo, zašto to radimo i šta nam srca kriju - naglasio je on.

Dodao je da zbog toga u Vojnom muftijstvu rad temelje na kur'anskom ajetu "I reci: Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni Onome Koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti".

- Na nama je da radimo i zalažemo se. Naš je trud i zalaganje, da ono što radimo i uradimo, da to bude urađeno na najbolji i najljepši način  i usmjereno ka cilju - a uspjeh je kod Allaha Uzvišenog - akcentirao je Hadžić.

Najavio je da će svojim radom i zalaganjem, zajedno s drugima, učestvovati u osnaživanju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Zajedno s vojnim imamima, doprinosit ću jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju različitosti te odgovornosti za njegovanje ovih vrijednosti. Snagu jedinstva i  svijesti pripadnika Oružanih snaga, ulagat ćemo u sigurnost i dobrobit zajednice, društva i države u kojoj živimo. Radit ćemo odlučno i hrabro, koristeći se svim svojim vještinama i znanjima - poručio je muftija Hadžić.

Pred Ministarstvom i Oružanim snagama su izazovi evropskih integracija i članstva u NATO savezu, podsjetio je muftija, te kazao da će na tom putu, zajedno s vojnim imamima, učiniti sve što je neophodno.

- U koordinaciji sa predstavnicima zakonom priznatih crkava i vjerskih zajednica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, radit ćemo na donošenju pozitivnih normativnih akata kojima bi se upotpunila prava kako muslimana tako i pripadnika drugih vjerskih zajednica.

Pozivam ministra odbrane Bosne i Hercegovine, generale i sve uposlene u sistemu odbrane, da me podrže u onome što je dobro, a što neposredno ili posredno doprinosi jačanju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ali vas pozivam i da me, u slučaju ako pogriješim, na vrijeme upozorite - istaknuo je Nesib-ef. Hadžić.

Na kraju je poručio da će svoju misiju izvršavati bogobojazno i strpljivo, zalažući se za dobro muslimana pripadnika Ministarstva  odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a ujedno i za dobrobit svih čestitih ljudi u Ministarstvu i Oružanim snagama, kao i u našoj domovini u cjelini, te je položio zakletvu. 

(MINA)