Promo banner

A+ A A-

Muftija Pašalić: Održan kontinuitet rada i razvoja Vojnog muftijstva

27 05 2024 01 obracanje muftija pasalic

Bivši vojni muftija Hadis-ef. Pašalić danas je ocijenio da je u proetklih deset godina održan kontinuitet rada i razvoja Vojnog muftijstva.

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas će svečano biti uručena murasela novoimenovanom vojnom muftiji Nesib-ef. Hadžiću, a ovom prilikom obratio se i muftija Pašalić.

Kako je kazao, kada je prije deset godina preuzimao časnu i dogovornu ulogu vojnog muftije, sebi je dao zadatak da kur'anski ajet  "I reci: Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici..." bude njegov moto, snaga i inspiracija u radu.

- Znao sam da i pored iskustva kojeg sam ponio iz Armije Republike Bosne i Hercegovine, da sa najboljim sinovima domovine branim svoj toprak - na što sam iznimno ponosan - i petnaest godina iskustva rada u ulozi glavnog imama u vojnoj strukturi, rad vojnog muftije je sasvim nešto drugo, veće i odgovornije breme. Imao sam to na umu, jer nositi to breme znači da će vaš posao biti stalno izložen javnosti i da će biti na različit način valoriziran. Ali, umnogome je lakše, umirujuće, kada je čovjek svjestan Boga, kada slijedi uzoritu praksu Muhammeda, a.s., i zna da će taj posao kod vjernika biti na ispravan način primljen i vrednovan - kazao je on.

Posebno je istaknuo godine rada u formiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i uspostavljanja Jedinstvene vjerske službe uz pomoć i podršku Sjedinjenih Američkih Država.

- Od uspostave Jedinstvene vjerske službe do danas, svi smo unutar ove službe nastojali njegovati dobre kolegijalne odnose i kontinuirano unapređivati saradnju. Zahvalan sam svim svojim kolegama iz Vojnog ordinarijata na čelu sa mojim prijateljem nadbiskupom Tomom Vukšićem i kolegama iz Kancelarije pravoslavnog dušobrižništva koje uspješno vodi protojerej Milorad Milinković - naveo je muftija.

Dodao je da je i saradnja sa kapelanima EUCOM-a i vojnim imamima zapadnih zemalja, naročito Kraljevine Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva, Ali Edaudijem i Hafizom Asimom, te Kraljevine Saudijske Arabije, bila veoma plodna.

- Učešće na velikom broju kapelanskih i imamskih konferencija obogatilo je moj život novim znanjima i upoznavanjem mnogih vrijednih i čestitih ljudi - izjavio je Pašalić.

Sve vrijeme imao je i izvarednu saradnju sa upravama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i regionalnim muftijama, ministrima odbrane, njegovim zamjenicima i pomoćnicima, generalima i komandatima.

- Ovo je prilika da se svima njima zahvalim. Naročito hvala ministru Zukanu Helezu na dodijeljenoj Zlatnoj plaketi za moj rad i doprinos vojnoj strukturi. Nijedan uspjeh ne bi mogao biti potpun bez mog prvog saradnika Muhamed-ef. Okića i vojnih imama. Zato im se želim zahvaliti, jer su zajedno sa mnom predano istrajavali u onome što smo definirali kao svoje misijske zadatke i ciljeve. Onima koji su penzionisani, a kojima se i ja pridružujem, da Allah Uzvišeni daruje lijepo zdravlje i blagodati ugodnog života. Onima koji su još uvijek u misiji, neka vas prati obilje Alahove milosti u postizanju željenih rezultata - poručio je Pašalić.

Podsjećajući da mu je, kada je prije deset godina muraselom preuzeo dio ovlaštenja iz menšure, reisul-ulema dao zadatak da održi kontinuitet rada i razvoja Vojnog muftijstva, kojeg je do tada uspostavljao vojni muftija Ismail-ef. Smajlović.

- Danas svjedočim da sam zadatak izvršio, uz Božiju milost i zadovoljstvo. Poznavajući Vas, poštovani reisul-ulema, još od studentskih dana, znao sam da ste škrti u pohvalama, odmjereni u kritikama, zahtjevni i disciplinovani prema sebi, popustljivi i dobronamjerni prema drugima. Iznad toga, lider ste u kojem sam nalazio oslonac i potporu, puno razumijevanje i ohrabrenje. Sada, na kraju svoje radne karijere, želim to reći, lider ste koji nikada ne okreće leđa i čija su vrata podrške za svaku vrstu hairli-djela širom otvorena. Hvala Vam - poručio je muftija.

Na kraju Nesib-ef. Hadžiću čestitao je na imenovanju, poželio uspjeh i izrazio nadu da će njega, ali i mnoge, kur'anske riječi "Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici..." stalno motivirati za nova i veća pregnuća. 

(MINA)