A+ A A-

Vojnom muftiji uručena zlatna plaketa za izuzetan doprinos sistemu odbrane Bosne i Hercegovine

  • 0101

Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine - 1. decembra, vojnom muftiji Hadis-ef. Pašaliću uručena je zlatna plaketa za izuzetan doprinos odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine.

Ovo značajno priznanje vojnom muftiji je uručio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na svečanoj dodjeli priznanja u povodu 18 godina postojanja ove institucije.

Prema Pravilniku o nagradama i pohvalama u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, ovo priznanje dodjeljuje se za izniman doprinos u razvoju odbrambenog sistema.

Nakon rata i učešća u odbrani svoje domovine, Hadis-ef. Pašalić profesionalnu vojnu karijeru je nastavio u Zajedničkoj komandi Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a vojno-stručno obrazovanje upotpunio završetkom Komandno-štabne škole u Pazariću.

Godine 1999. učestvuje u Radnoj grupi za uspostavu Vojnog muftijstva, a po uspostavi istog imenovan je za glavnog imama Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

U procesu reforme odbrambenog sistema Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovao je u Radnoj grupi za uspostavu vjerske službe u vojsci i izradi potrebnih dokumenata na kojima se temelji i razvija djelatnost Vojnog muftijstva.

Dužnost glavnog imama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine obavljao je od 2007. do 2014., kada je imenovan za vojnog muftiju.