A+ A A-

Muftija Abdibegović dodijelio plaketu glavnom imamu Fikret-ef. Čelenki

  • 0000

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović uručio je plaketu Fikret-ef. Čelenki, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor, za uspješno vođenje i organiziranje džemata, te obnovu porušenih vjerskih objekata i očuvanje multikulturalnosti života u gradu Prnjavor.

Prilikom dodjele plakete u prnjavorskoj Gradskoj džamiji, muftija Abdibegović je istakao da je došao u Prnjavor kako bi iskazao zahvalnost na požrtvovnosti, na energiji, na ljubavi i na pažnji koju su imami Prnjavora predvođeni Fikret efendijom učinili za ovaj grad, za Bošnjake i ukupno za ljude koji se kreću ovim prostorom.

- Nisam u mogućnosti da ocijenim beneficijama radni staž imama koji su došli na zgarišta, koji su došli na pustoš i koji su došli bez igdje ikoga i bez igdje ičega i koji su vjerovali u uspjeh i imali snage i volje da ostanu, opstanu, da podignu sve ovo. Ali sam u mogućnosti da kao znak pažnje, kao znak da sam impresioniran onim što je urađeno u Medžlisu Prnjavor uručim plaketu Fikret efendiji - rekao je muftija Abdibegović.

Muftija Abdibegović je iskazao vjerovanje da će efendija Čelenka i u budućnosti nastaviti da brine i da bdije nad svojim Medžlisom.

- Kada se okreneš i vidiš šta si uradio za Prnjavor, gordo hodaj ovim gradom. Gordo hodaj bosanskim prostorima, jer ti si jedan od gazija koji znaš kako ćeš kad nešto hoćeš. Ta duhovnost koja je došla s tobom, od tvojih roditelja, od tvog zavičaja, duhovnost koju si ponio iz medrese iz Travnika, duhovnost kojoj si se ti opredijelio, zapravo je znak tebe kao zrelosti. Ličnosti koja je zrela i koja će vjerovatno znati odgovoriti izazovima koji mogu biti teži nego oni kroz koje ste prošli – naglasio je muftija Abdibegović.

Glavni imam efendija Čelenka iskazao je zahvalnost muftiji Abdibegoviću na uručenom priznanju istakavši da je ono upotpunilo njegove 23 godine rada na području MIZ Prnjavor.

- Osim meni ova plaketa pripada i mojim vrijednim čestitim imamima jer sve što činimo i radimo, činimo i radimo zajedno. Ova plaketa pripada mojim saradnicima u Izvršnom odboru na čelu sa predsjednikom hadži Hakijom Softićem. Ova plaketa pripada i džematskom odboru na čelu sa mutevelijom. Pripada i mojoj hanumi Merimi, ali i džematu i Medžlisu u cjelini - rekao je efendija Čelenka.

Efendija Čelenka je istakao da mu je drago što je tokom proteklih pet godina svog muftijskog mandata, muftija Abdibegović imao priliku pomno pratiti i podržavati aktivnosti koje se realiziraju na području MIZ Prnjavor.

- Mi ćemo kao gordi i ponosni Bošnjaci, savjesni i odgovorni, i bezuslovno odani Islamskoj zajednici i dalje nastaviti koračati zajedno sa imamima i našim džematlijama - kazao je efendija Čelenka.

(Adnan Selimović/Preporod.info)