A+ A A-

Seminar Mreže mladih "Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta" u Banja Luci

14 11 2023 01 mreza mladih seminar bl

U prostorijama Gazanferija džamije, proteklog vikenda je održan seminar "Njegovanje vjerskog, nacionalnog i institucionalnog identiteta" za koordinatore i članove Mreže mladih sa područja muftiluka banjalučkog u organizaciji Uprave za vjerske poslove, Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Centra za dijalog-Vesatijja i Muftijstva banjalučkog.

Prvog dana seminara, nakon proučenih odlomaka iz Kur'ana, uvodne i pozdravne riječi uputio je mr. Admir-ef. Blitović, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva banjalučkog, te je prenio selame banjalučkog muftije mr. Nusret-ef. Abdibegovića. Potom se prisutnima obratio dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade, koji je i otvorio seminar.

U prvoj sesiji na temu "Vjera - identitet kao kontinuitet pamćenja" govorio je dr. Senad Ćeman, direktor Vesatijje, koji je u svom izlaganju između ostalog napravio presjek klasičnog i savremenog perioda islama, te je govorio o bošnjačkoj ulemi s početka 20. stoljeća kao i pitanjima i izazovima sa kojima su se tada suočavali.

Potom je mr. Medina Mehmedović-Mulalić, voditeljica Odjela za saradnju sa nevladinim organizacijama i državnim institucijama, izlagala na temu "Alternativna vjerska scena u Bosni i Hercegovini - šta je to?", te je u svom govoru kazala da se alternativna scena pojavljuje u doba kriza, istaknula je značenje sintagme "religijsko tržište2, da je alternativna scena u Bosni i Hercegovini izražena kroz različite fondacije i njihovo djelovanje, te je na kraju ukazala na značaj razumijevanja lične i historije svoga naroda, kao i vremena i društvenog konteksta u kojem živimo.

Zatim je u drugoj sesiji govorio dr. Senad Ćeman o temi "Kako prepoznati uzoriti autoritet u vjeri", te je naveo razliku između uzora i autoriteta, prema pitanjima o tome  ko su bili uzori u vjeri nakon Poslanika a.s., kako se postaje uzoriti autoritet u vjeri, koja su svojstva raspoznavanja uzoritih autoriteta i šta danas predstavlja Islamska zajednica.

Prvi dan seminara završen je diskusijama i pitanjima učesnika o temama koje su taj dan imali priliku slušati.

Na početku drugog dana seminara prisutnima se obratio mr. Safet-ef. Beganović, koordinator Mreže mladih Muftijstva banjalučkog, koji je u svom izlaganju predstavio presjek rada Mreže mladih Muftijsva banjalučkog za protekli period, nakon čega je Ajdin-ef. Crnkić, koordinator Mreže mladih MIZ Banja Luka, prisutne upoznao sa nekoliko aktivnosti, koje su realizovane na području Medžlisa u prethodnih nekoliko mjeseci.

Nakon njihovog izlaganja, prisutni su imali priliku poslušati književnika i pjesnika Hadžema Hajdarevića koji je govorio o temi "Slojevito jezičko i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine". U svom nadahnutom obraćanju, profesor Hajdarević je između ostalog ukazao na važnost i značaj bošnjačke epske tradicije, povelje Kulina bana, da je jezik Božiji dar čovjeku, dok je pismo čovjekov civilizacijski doseg u određenom vremenu, da su Bošnjaci svoju pismenost ostvarivali na više pisama kao što su glagoljica, bosančica, arebica, ćirilica i latinica, te da bi svako od nas trebao graditi svoju kuću znanja, dom identiteta na četiri temelja: osjećaju pripadnosti zemlji Bosni i Hercegovini, svome narodu, jeziku i vjeri Islamu.

U okviru treće sesije na temu "Historijat i institucionalni identitet Islamske zajednice" govorio je dr. Enes Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade. Kroz svoje izlaganje on je, između ostalog, upoznao prisutne sa razvojem Islamske zajednice, od njenog osnivanja do današnjih dana, te sa njenim ustrojstvom i značajem za Bošnjake.

Po završetku treće sesije, održana je radionica sa učesnicima i evaluacija seminara, nakon čega su uručeni certifikati i upućene završne riječi. Prisutni su iskazali svoju zahvalnost Rijasetu na organizovanju ovakve vrste seminara u Banja Luci i svoje zadovoljstvo što su mu imali priliku prisustvovati.

(A.B./Preporod.info)