A+ A A-

Na 40 duluma zasijanog krompira na vakufskom zemljištu prinos 110 tona krompira

29 08 2019 01 janja vakuf

Na području Medžlisa IZ Janja 26. augusta 2019. godine organizirano vađenje krompira na vakufskoj parceli koja je zasađena kao rezultat zajedničke aktivnosti Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Janja. Ova aktivnost je rezultat realizacije projekta kultivasanja vakufskog zemljišta.

U proljeće Medžlis IZ Janja i Vakufska direkcija zasadili su 40 duluma vakufskog zemljišta pod krompir. Tom prilikom zasađeno je tri tone sjemenskog krompira.

Nakon što je Vakufska direkcija izvršila popis i evidenciju vakufske imovine uvidjelo se da velike površine poljoprivrendog vakufskog zemljišta su neiskorištene. Zbog toga je Vakufska direkcija u saradnji sa medžlisima pokrenula projekat kultivisanja vakufskog zemljišta.

Cilj ovog projekta jeste stavljanje u funkciju neiskorištenih vakufskih parcela kroz podizanje višegodišnjih ili jednogodišnjih kultura u zavisnosti od vrste i kvaliteta zemljišta. Najvažniji aspekt projekta ogleda se u iskorištavanju ekonomski neisplativih, odnosno do sada neiskorištenih vakufskih parcela. Ovim projektom vakufska parcela se stavlja u funkciju i privodi se krajnjoj namjeni. Implementacijom ovakvih projekata povećava se vlastita proizvodnja i smanjuje se ovisnost o uvozu i tržišnim kretanjima ovih proizvoda. Ovakva poljoprivredna proizvodnja je u načelu visokoakumulativna i za nju postoji tržište. Medžlis IZ Janja je dobar primjer kako se vrši kultivacija vakufskog zemljišta plasman proizvoda te se na taj način ostvaruje određeni ekonomski interes za vakuf. Ono što je također važno jeste da se realizacijom ovog projekta aktiviraju šire društvene mase, od džemata preko lokalnog stanovništva, m,reže mladih te su svi na određeni način ukjučeni u projekte ovakve vrste. Jedan dio prinosa krompira će biti usmjeren prema Behram-begovoj medresi u Tuzli i MFS Emmaus Doboj Istok. Medžlis IZ Janja je odličan primjer kako se mogu iskoristiti vakufske nekretnine i kako se na osnovu vakufskog zemljišta može ostvariti određeni prihod.

Vakufska direkcija će nastaviti pružati pomoć i podršku svim medžlisima u njihovoj namjeri da realiziraju projekta ovakve vrste, te je ujedno ovo i poziv svim medžlisima koji imaju slobodnih vakufskih parcela da se stave u funkciju.

(www.vakuf.ba)