A+ A A-

Busovača: Svečano otvorena džamija u džematu Bukovci

  • 0101

U nedjelju, 25.08.2019. godine svečano je otvorena džamija u džematu Bukovci. Lijepo vrijeme poslužilo je da se nekoliko hiljada okupljenih vjernika osjeća ugodno i uživa u programu koji je započeo u 11:30 sati.

Program je započeo učenjem odlomka iz Kur'ana kojeg je proučio glavni imam medžlisa islamske zajednice Busovača mr. hfz. Adnan-ef. Srebrenica. Potom je uvodne riječi uputio je imam džemata Bukovci Amer-ef. Ajanović koji je bio i moderator programa.

Nakon uvodnih riječi prisutnima se obratio blagajnik građevinskog odbora za izgradnju džamije gosp. Halil Kreševljak koji je u svom izlaganju iznio detalje same izgradnje džamije kao i njen historijat. Nakon izlaganja zahvalio se svim vakifima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju ove džamije.

Zatim su se ukratko obratili Mirza Kurtović, predsjednik MIZ Busovača, mr. hfz. Adnan-ef. Srebrenica, gl. imam MIZ Busovača te Asim Mekić, načelnik općine Busovača.

Program otvorenja džamije uljepšao je i hor imama MIZ Busovača izvodeći nekoliko ilahija i kasida, a pred sami kraj programa prigodne vazi nasihate održali su muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović te savjetnik Reisu-l-uleme Hasan-ef. Makić koji je bio ujedno i Reisu-l-ulemin izaslanik.

Po završetku programa Hasan ef. Makić je proglasio "Bijelu džamiju", koja je tako nazvana, vlasništvom Islamske zajednice i vakufom svih vjernika te je uručio njene ključeve najistaknutijem donatoru i vakifu gosp. Ušmeru Karauli, predsjedniku Građevinskog odbora, koji je otvorio džamiju.

Nakon obavljenog podne-namaza Organizacioni odbor je pripremio ručak za sve prisutne.