A+ A A-

Radna posjeta predstavnika Uprave za vjerske poslove Mešihatu IZ Bošnjaka u Njemačkoj

  • 0101

Wiesbaden, 21.03.2018.g. – Dana 19.03.2018.g. i 20.03.2018.g. Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa Mešihatom IZ u Njemačkoj, organizirala je radni sastanak i seminar sa članovima Mešihata, Savjetom muftije, predsjednicima medžlisa, te sa imamima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Seminaru su prisustvovali mr. Nusret-ef. Abdibegović (direktor Uprave), te dr. Enes-ef. Svraka, mr. Meho-ef. Šljivo i Bahrudin-ef. Čolo (uposlenici Uprave).

Prvoga dana održan je radni sastanak sa članovima Mešihata IZBNj, glavnim imamima i predsjednicima Medžlisa. Na pomenutom sastanku muftija IZBNj Pašo-ef. Fetić predstavio strukturu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, te njene aktivnosti. Direktor Abdibegović zajedno je sa svojim saradnicima predstavio rad Uprave za vjerske poslove, te oblasti djelovanja koje ona pokriva

Drugog dana je održan seminar i radni sastanak sa imamima IZBNj. Na samom početku muftija Pašo-ef. Fetić ukazao je na važnost ustrajnog podučavanja i prenošenja vjere, te njenog ispravnog razumijevanja i življenja. Briga o mektebskoj pouci prioritet je djelovanja u našim džematima. Zadatak Uprave za vjerske poslove jeste da pomogne imamima u sticanju novih iskustava i vještina u njihoovm radu. Ovo je prilika da se konkretnije upoznamo sa radom i programom ove uprave.

Direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret Abdibegović, u svome obraćanju nakon prenesenih selama od reisu-l-uleme muftiji i imamima, zahvalio se za pruženu mogućnost da se organizira seminar za imame Mešihata IZ-e u Njemačkoj. Naglasio je da IZ u BiH trenutno po prvi puta pod vođstvom Reisu-l-uleme IZ u BiH Husein-ef. Kavazovića doživljava svoju strukturalnu reformu. Prisutnim imamima je nadalje predstavio rad Uprave za vjerske poslove.

U nastavku su slijedila predavanja dr. Enesa Svrake, koji je predstavio novi nastavni plan i program mektebske nastave. Uz kvalitetnu diskusiju i interaktivnu suradnju, imami su iznijeli svoje viđenje Plana i programa, kao i vlastiti način izvođenja mektebske nastave u Njemačkoj, uz sve prednosti i nedostatke. Osnovni problem, oko kojeg su imami IZBNj istog mišljenja jeste problem poznavanja bosanskog jezika kod one djece koja pohađaju mektebsku nastavu.

Mr. Meho Šljivo govorio je o temi Kako govoriti o islamu uz ibadetski i komunikacijski aspekt, gdje je uz praktične primjere pokazao kako i na koji način je potrebno pripremati hutbu kao najčešći aspekt imamskog javnog nastupanja.

Bahrudin Čolo govorio je o temi Džemat – izazovi i perspektive u savremenom društvu, te ukazao na akaidsku opredijeljenost muslimana ovih prostora u pogledu vjerovanja, zatim je govorio o ulozi džemata, realnom stanju, džematu kao organizacionoj jedinici, te o prijedlozima za unaprjeđenje rada.

Kroz program je u ulozi moderatora vodio sekretar Mešihata Mr. Adem Hasanović.

(www.igbd.org)