A+ A A-

Saopćenje Savjeta glavnog imama IZBNJ povodom napada na džamiju u Essenu

22 01 2024 01 saopcenje essen

Savjet glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ), koji čine glavni imami svih medžlisa, najoštrije je osudio napad na objekat džamije u izgradnji u džematu Essen u pokrajini Nordrhein-Westfalen, te zatražio temeljitu istragu u ovom slučaju.

- Savjet glavnog imama je sa tugom i zabrinutošću primio vijest da je u petak 19. januara 2024. godine u Essenu pokušan napad na džamiju u izgradnji, podmetanjem požara i ostavljanjem rasističkih poruka na licu mjesta, čime se pokušava unijeti nepovjerenje i mržnja između naših sugrađana u Essenu. Ovaj napad je podstaknuo uznemirenost među vjernicima, članovima ovoga džemata, kao i među svim drugim pripadnicima naše zajednice - navodi se u saopćenju za javnost nakon sjednice Savjeta koja je jučer održana pod predsjedavanjem glavnog imama IZBNJ Aldin-ef. Kusura.

Dodaje se kako je ovo posebno važno istaknuti u situaciji kada u njemačkom društvu jačaju ekstremne snage, koje u javnosti šire mržnju, nepovjerenje i negativnu atmosferu prema strancima, posebno muslimanima.

- Članovi Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u svojim džematima, pružaju maksimalan angažman u razvijanju i čuvanju mira, dobrosusjedskih odnosa i jačanju saradnje sa pripadnicima svih drugih vjerskih zajednica, ali i drugih državnih i društvenih organizacija. Svako ispoljavanje i širenje mržnje, nepoštivanje slobodnog demokratskog uređenja, antisemitizam, rasizam i predrasude prema drugima i drugačijim nemaju mjesta niti će biti tolerisani u našoj zajednici - dodaje se u saopćenju.

Savjet glavnog imama je ovim putem zahvalio budnim komšijama džamije u Essenu, koji su alarmirali i prijavili čin napada, kao i na pravovremenoj relaciji nadležnih službi.

Također, zahvalili su i gradonačelniku Essena Thomasu Kufenu na njegovoj i podršci Gradske uprave džematu Essen, kako u ovoj prilici, tako i u samom procesu izgradnje.

- Džemat Essen i svi ostali džemati u IZBNJ su mjesta susreta, otvorenih vrata za sve svoje sugrađane bez obzira na njihove svjetonazore i ovakvi pokušaji uznemiravanja neće ih spriječiti u daljenjem radu i širenju povjerenja, harmonije i dobrosusjedskih odnosa u našem društvu - poručuje se u saopćenju.

(MINA)