Promo banner

A+ A A-

Fond Gazi Husrev-beg iz Njemačke dodjeljuje najveći broj stipendija u 20 godina svog postojanja

17 09 2021 01 stipendije fond gazi husrev beg

Humanitarni fond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj će 21. septembra podijeliti 270 stipendija za učenike i studente u Bosni i Hercegovini i Sandžaku, što će biti najveći broj podijeljenih stipendija u 20 godina postojanja ove akcije.

Ovim povodom smo razgovarali s Omer-ef. Sarajlićem, predstavnikom ovog fonda, koji je podsjetio da je Fond osnovan kako bi se ujedinile sve humanitarne akcije koje su se provodile u džematima u Njemačkoj.

- Htjeli smo da na jedan organiziran i transparentan način pomognemo onima kojima je pomoć potrebna i onima koji su nam se obraćali molbom. Među tim molbama koje su nam dolazile od pojedinaca ali i institucija, izdvojile su se kao posebne, kao emotivne, molbe učenika i studenata, ali i njihovih roditelja, kojima je Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke bila kao posljednja nada za pomoć u njihovom školovanju – rekao je Sarajlić.

Dodao je da su na te molbe morali reagovati, te u skladu s materijalnim mogućnostima pozitivno odgovoriti. Tako je Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke od članstva u humanitranom fondu 2001. godine izdvojila sredstva za 14 stipendija, koje su podijeljene u bosanskohercegovačkim medresama.

- Naredne godine, raspisan je konkurs u IIN Preporod za stipendije i poslan je dopis sa spiskovima aplikanata za stipendije svim džematima da podrže i prikupe sredstva za stipendije. Te godine je u džematima prikupljeno dovoljno sredstava za 81,5 stipendiju, a podijeljeno je ukupno 105 stipendija. Počelo je sa 14 stipendija, da bi na jubilej, ove godine, bilo sakupljeno 270 stipendija, a ukupno za 20 godina 3.230 stipendija - naveo je Sarajlić.

Humanitarni fond Gazi Husrev-beg pomaže svim kategorijama ljudi, ali je pomoć mladima u obrazovanju prioritet i ulaganje u budućnost.

- Na putu stjecanja znanja, u toku školovanja, postoje razne prepreke, a materijalna sredstva su važan faktor koji utječe na školovanje jednog učenika ili studenta, koji pored nadarenosti, inteligencije, kapaciteta i potencijala, može biti prepreka da se ne dođe do diplome svršenika neke obrazovne institucije ili akademskog zvanja i titule – rekao je, dodavši da je time cilj pomoći učenicima i studentima na tom putu, te da su svjesni da stipendije nisu dovoljna sredstva za sve potrebe, ali da mogu biti jak vjetar u leđa.

Za stipendije koje dodjeljuje ovaj fond mogu aplicirati učenici svih srednjih škola i fakulteta.

- Konkurs se svake godine objavljuje u Preporodu, prije ramazana, i bude otvoren dva mjeseca kako bi bilo dovoljno vremena za sve. Spiskovi onih koji su aplicirali se šalju u sve džemate Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, a džemati imaju potpunu slobodu u određivanju svojih stipendija. Kod odabira se sve uzima u obzir, od prosjeka, primanja u porodici, broja članova porodice i slično - objasnio je.

Ove godine će biti dodijeljen najveći broj stipendija u 20 godina postojanja akcije, a ovom uspjehu su prethodile zajedničke aktivnosti imama, džematlija i stipenditora.

- Ova akcija ima svoj kontinuitet i daje jedan poseban pečat na humanitarni rad naših džemata, akcija je nešto po čemu je Humanitarni fond Gazi Husrev-beg Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke prepoznatljiv, kako u domovini tako i u dijaspori. Ovo je naša jubilarna godina, dodjeljujemo najveći broj stipendija a dodijelit će se i trihiljadita stipendija - rekao je Sarajlić.

Za kraj je poručio da o značaju i uspjehu Fonda i akcije stipendiranja najbolje govore cifre sredstava koje su upućene u Bosnu i Hercegovinu.

- Koliko smo samo kroz ovu akciju obradovali porodica, izazvali suza radosnica kod učenika, studenata i roditelja, koliko ih je kroz ovu pomoć uspjelo završiti školu i fakultet, u tome vidim značaj i uspjeh Fonda, on je time opravdao svoje osnivanje i postojanje - zaključio je Omer-ef. Sarajlić.

(Rabija Arifović/Preporod.info)