Promo banner

A+ A A-

Izabran novi predsjednik Islamske vjerske zajednice Austrije

11 12 2018 01 izbori austrija

U Beču je 08. decembra 2018. godine na izborima u Islamskoj vjerskoj zajednici Austrije (IGGO) za novog predsjednika izabran je 36-godišnji advokat mag. Umit Vural (Umit Vural).

Novi početak u svim gremijima Islamske vjerske zajednice Austrije

Sabor (Schurarat- šurarat) je u subotu (08.12) sporevo izbore na svim nivoima vlasti. Sudeći prema sprovedenim izborima dalo se je predpostaviti da gosp. Vural sa svojim izabranim timom želi jedan novi drugačiji početak. U svom prvom obraćanju za medije nakon izbora predsjednik IGGO je kazao da je došlo vrijeme da se učini korak naprijed, da izazovi za IGGO i muslimane Austrije nikad nisu bili veći. „Rasizam i neprijateljstvo prema austrijskim muslimanima se svakodnevno povećava i poprima oblike zlostavljanja“  kazao je.

Prema Vuralu, IGGÖ mora proći promjenu. On nastoji stvoriti kombinaciju "modernosti, stručnosti i religioznosti". Vjerska zajednica mora postati "jaka i hrabra skupina koja zagovara interese muslimana" i "suprotstaviti se onim silama koje ugrožavaju društveni mir i daju muslimanima osjećaj da su oni samo građani drugog reda".

Ono što nas posebno raduje i želimo da istaknemo jeste da je na izborima u Islamskoj vjerskoj zajednice u Austriji na Saboru (šurarat) za potpredsjednika IGGO izabran prof. Adis Čandić, te još jedan član Vrhovnog vijeća (Oberster Rat) mag. Hasudin ef. Atanović. Za predsjedavajućeg Sabora IGGO izabran je mag. Esad ef. Memić.

Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji – IZBA je još jednom pokazala da je od nezaobilaznih faktora u austrijskom društvu i po pitanju svih muslimana koji đive u Austriji.