Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema otvorio džamiju Bošnjački islamski centar u Hamiltonu

  • 0101

U prisustvu velikog broja Kanađana i Bošnjaka iz Kanade, SAD, Evrope i Australije Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je svečano otvorio prvu bošnjačku džamiju u Hamiltonu. U delegaciji Rijaseta IZ u BiH su bili i Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH i Rifat Fetić, šef Kancelarije reisu-l-uleme.

Historijskom, svečanom činu otvaranja džamije prisustvovao je i muftije ICNAB-a, dr. Sabahudina Ćemana, brojni imami iz Kanade i SAD. Također su bili prisutni državni i gradski zvaničnici - član Parlamenta Kanade Bob Bratina, član Parlamenta Ontaria Paul Miller, gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger, članica Gradske skupštine Hamiltona Maria Pearson i mnogi drugi predstavnici političkog, kulturnog i akademskog života iz Hamiltona, Ontaria i Kanade.

Manifestacija je počela u petak kada je u novosagrađenoj džamiji reisu-l-ulema dr. Kavazović održao hutbu u predvodio džumu-namaz. Nastavljena je mevludom u petak. Svečani čin otvorenja novosagrađene džamije je održan u subotu, 23. juna 2018., a manifestacija je završena svečanom večerom u subotu.

U ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu članovima Bošnjačkog islamskog centra Hamilton je pripala izuzetna čast i veliko zadovoljstvo da ugoste i ovaj veliki, historijski trenutak podjele sa našim duhovnim liderom, sa Reisu-l-ulemom dr. Husein ef. Kavazović, čovjekom koji svojim herojskim primjerom u odbrani domovine Bosne i Hercegovine, te primjerom kao duhovnim liderom svih Bošnjaka, daje nama tako potrebnu nadu u bolju budućnost kako matice tako i dijaspore.

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović čestitao je članovima Bošnjačkog islamskog centra Hamilton na velikom i značajnom poduhvatu, izgradnju džamije u gradu gdje do sada nije bilo džamije. Podsjetio je da su svi Poslanici došli samo sa jednom idejom: Bog je jedan, a puno je različitih svijetova. Svi smo ujedinjeni na putu Jednom Svevišnjem Gospodaru. Tradicija Bošnjaka je uvijek bila da žive u miru sa pripadnicima drugih vjera. Pozvao je Bošnjake da obrazuju svoju djecu, te da zajedno sa svojim komšijama grade i izgrađuju svoju novu rodnu grudu, istovremeno čuvajući svoj identitet i jezik i ne zaboravljajući svoju domovinu, međutim nipošto ne razlikujući Kanadu od nje i dajući puni doprinos izgradnji njenog društva. Podsjetio je da ljude povezuju ideje i vrline. Posebno Bošnjaci su dužni da spajaju ljude i njihove puteve. Temeljna čovjekova misija u životu na ovom svijetu je vjerovati i činiti dobro. Bog nas je stvorio različite, shodno kur‘anskoj poruci, da se upoznajemo. Neka vrata ove džamije budu uvijek otvorena, kao što su uvijek bila otvorena vrata naših kuća i avlija. Gradite prijateljstva i gradite mir među svim ljudima, bili oni muslimani, kršćani ili jevereji, istakao je u svojoj poruci Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.

Na kraju programa, Reisu-l-ulema je predao ključeve od džamije Midhadu Menkoviću, menadžeru izgradnje džamije i presijecanjem vrpce proglasio džamiju otvorenom.

„Hvala vam poštovani Reis-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović. Vaše riječi u ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu i našem historijskom trenutku mi ćemo pamtiti kao vodilju naših budućih aktivnosti, jednoglasan je stav svih prisutnih“, kazao je Menković.

Bob Bratina, član Kanadskog parlamenta, član Kanadsko bosanske parlamentarne grupe prijateljstva i izaslanik premijera Kanade Justin Trudeu je čestitao na izgradnju džamije koja je značajna ne samo za kanadske Bošnjake, već i za grad Hamilton, pokrajinu Ontario i državu Kanadu.

Fred Eisenberger, gradonačelnik grada Hamiltona je izrazio ponos što je prisutan u ovom značajnom momentu, naglašavajući da je izgradnja džamije veliki doprinost multikulturnom, multinacionalnom i multivjerskom životu ovog grada.

Član Parlamenta Ontaria Paul Miller se u ime provincije Ontario zahvalio svim članovima Bošnjačkog islamskog centra na velikom poduhvati izgradnje džamije, smatrajući da će ovaj vjerski objekat biti mjesto širenja dobra među svim ljudima dobre volje u ovom djelu Ontaria.

Članica Gradske skupštine Hamiltona Maria Pearson, veliki prijatelj Bošnjaka i Bosne i Hercegovine je posebno istakla doprinos Emira Ramića u kontinuiranom kontaktu sa njom ne samo u procesu izgradnje džamije već i u svim drugim aktivnostima vezanim za kontinuitet kulture pamćenja i prezentovanju interesa Bošnjaka i Bosne i Hercegovine. Izrazila je ponos što je izgrađena džamija u dijelu Hamiltona koga ona predstavlja u Gradskoj skupštini.

Čestitku Bošnjacima u Hamiltonu u obraćanju je istakao i muftija dr. Sabahudin ef. Ćeman koji se zahvalio u ime Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike svima koji su učestvovali u izgradnji džamije i Bošnjačkog islamskog centra.

(Bosnjaci.net)