Promo banner

A+ A A-

Podjelom certifikata kod tekije na Buni završen seminar i druženje mladih iz dijaspore u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu

  • 0101

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske Zajednice je u periodu od 28.4. do 01.5.2018. organizirala edukativni seminar i druženje za mlade iz devet zemalja dijaspore: Danske, Norveške, Njemačke, Austrije, Australije, Švedske, Švicarske, Holandije, Belgije i Francuske.

Dvadeset sedam omladinaca, momaka i djevojaka iz navedenih zemalja družili su se, učili, razmijenili iskustva i posjetili i druge gradove u Bosni i Hercegovini u protekla četiri dana.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu ovim programom ima za cilj sistemski riješiti pitanje rada sa mladima u džematima u dijaspori. Važno je motivisati i pokrenuti mlade da se aktivnije uključe u džemate te potaknuti i njihove imame na umrežavanje mladih kroz džemat i realizaciju zajedničkih projekata. Obaveza imama, džemata i cijele Islamske zajednice jeste da ponudi mladim ljudima adekvatne programe i aktivnosti kroz koje će mladi na ispravan način doći do spoznaje o svojoj vjeri, identitetu i generalno o životu. U tom smislu i ovaj projekat je samo prvi korak u nastojanju Uprave za vanjske poslove i dijasporu da uveže naše mlade u dijaspori i potakne ih na pokretanje aktivnosti u kojima će mladi uzeti veće učešće, te kreirati vlastite projekte i programe.

Prvog i drugog dana boravka mladi su u prijepodnevnom dijelu programa sa trenerom i konsultantom Valdetom Peštalićem uradili radionice o timskom radu, lidrestvu, komunikacijskim vještinama i planiranju. U subotu nakon ranog dijela su posjetili Gazi Husrev – begovu biblioteku gdje ih je Hamza Lavić upoznao sa sadržajima i knjiškim fondom najstarije biblioteke na Balkanu. Poslije posjete biblioteci mladi su u pratnji vodiča Hikmeta Karčića obišli stari dio grada, njegove znamenitosti i šehidsko mezarje na Kovačima. Akšam namaz je klanjan u Carevoj džamiji nakon čega je upriličeno predavanje i družnje sa predstavnicima Mreže mladih iz Starog grada. Tom prilikom u Carevoj džamiji mladima se obratio muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi Sabahudin ef. Ćeman i pozvao ih da budu aktivni članovi svojih džemata, te izrazio nadu da će koncept Mreže mladih vrlo brzo na ovakav način zaživjeti i među mladim Bošnjacima u Americi.

Drugog dana nakon radnog dijela seminara mladima se obratio glavni imama Medžlisa Islamske zajednice hafiz Kenan Musić koji je govorio o emanetu i važnosti čuvanja emaneta. Nakon radnog dijela seminara mladi su posjetili Travnik gdje su imali priliku posjetiti Elči Ibrahim pašinu medresu, staru tvrđavu i Šarenu džamiju. Nakon večere mladima se obratio Muhamed Jusić – savjetnik reisu-l-uleme za medije koji je govorio na temu prisustvo islama u Evropi poslije čega se razvila korisna diskusija.

U ponedjeljak treći dan seminara mladi su u prijepodnevnim satima posjetili Sarajevski ratni tunel gdje im je priču o opsadi Sarajeva i nastanku tunela ispričao Harun Hodžić. Poslije podne istog dana upriličeno je druženje i izlet na vakufskom imanju medrese na Jarčedolima. U prelijepom prirodnom ambijentu mladi iz dijaspore su se družili sa mladima Mreže mladih Stari grad i studentima Fakulteta islamskih nauka. Pored rekreativnog dijela mladima su se obratili i hafiz Saudin ef. Gobeljić predstavivši im projekat Mladi u dijalogu. Hafiz Gobeljić je sa njima uradio i radionicu na temu: „Šta je moja misija u životu“.

Medijska kultura, odnos muslimana prema medijima, te formiranje stavova u vremenu kada mediji kreiraju naše mišljenje tema je koju je mladima na vrlo kreativan i plastičan način prezentirao Ismet Bećar. U popodnevnim satima mladi su uživali u prelijepim izvedbama najpopularnijih pjesama i sevdalinki Latifa Močevića.

Posljednjeg dana druženja mladi su posjetili Mostar. U Studentskom hotelu u Mostaru mladima je stručni saradnik Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jugo pročitao poruku Reisu-l-uleme i prenio njegove selame. Nakon ručka posjećen je Počitelj, vodopad Kravice na rijeci Trebižat, te tekija na rijeci Buni u Blagaju gdje je bila priređena večera. Pred čuvenom Blagajskom tekijom učesnicima seminara stručni saradnici u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Medina Mehmedović-Mulalić i Muhamed Jugo su podijelili certifikate svim učesnicima čime je oficijeno završen program seminara.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu se zahvaljuje svima koji su doprinijeli da se ovaj program realizira.

Učesnici seminara bili su:

Ermin Muratović, Melisa Muminovic, Fatima Muratović iz Austrije; Faruk Bašić, Ajdin Lokvančić, iz Belgije; Midheta Pitarević, Sabina Ahmuljić iz Danske; Naida Hegic, Fatima Husejnović i Maida Kurtović iz Francuske; Amina Mašić i Dženita Bečić, Muhidin Ejubović i Melisa Ejubović iz Holandije; Adem Haasnović, Amer Mehmedović i Medin Kovačević iz Njemačke; Faris Suljić i Edin Mezit iz Norveške; Fatima Ličina, Tarik Alispahić i Elvedin Hadžić iz Švedske; Demić Merjema, Halilović Kenan i Halilović Adnan iz Švicarske i Iman Gačanović iz Australije.