Promo banner

A+ A A-

U Jönköpingu održana Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj

  • 0101

U subotu, 24. marta 2018. godine u gradu Jönköping održana je redovna izborna Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj. Uz prisustvo 69 delegata iz 22 džemata, te članova Izvršnog odbora i drugih organa IZBUŠ, Skupštinom je predsjedavao Mustafa-ef. Šetkić.

Na samom početku novi imam u džematu Gislaved hafiz Adis-ef. Baručić proučio je ašere, a onda se, u ime trezvenjačke organizacije NBV, delegatima obratila Fadila Jašarević, u ime Rijaseta Islamske zajednice u BiH, pravnik Faruk Hašimović, te u ime Bemufa Izet-ef. Bešić.

U radnom dijelu prvo su podneseni i, nakon diskusije, usvojeni: izvještaji o radu i finansijama, te izvještaj Revizione komisije. Uslijedilo je predstavljanje i usvajanje Plana rada i budžeta za 2018. godinu.

U drugom dijelu zasjedanja usvojen je novi statut IZBUŠ, koji je u potpunosti usklađen sa, nedavno od Sabora Islamske zajednice u BiH usvojenim, Pravilnikom o organizaciji Islamske zajednice u dijaspori. Nakon toga su usvojene i izmjene i dopune Pravilnika o jedinstvenoj članarini i vjerskim uslugam IZBUŠ.

U izboru novih organa prvo se pristupilo izboru predsjednika IZBUŠ.

Kao što to predviđa statut, izbor je obavljan tajnim glasanjem. Između dva kandidata, Emira Prlje iz Malmea i Mirsada Bekteševića iz džemata Štockholm, izabran je Emir Prlja.

U novi Izvršni odbor izabrani su: Fadila Jašarević, Adisa Radovac, Ilijaz Bešić, Benjamin-ef. Dučić, Nezir-ef. Špiodić i Almedin-ef. Spahić, kao redovni članovi, te Mustafa-ef. Šetkić, Montaser Eneim i Mirza Babović, kao rezervni članovi.

Po funkciji, redovni članovi Izvršnog odbora su i glavni imam Idriz-ef. Karaman i predsjednica Bemufa Nudžejma Sačić.

U Revizionu komisiju izabrani su: Nevzat Pecar, Asim Repuh i Eniz Gigović.

U Izbornu komisiju izabrani su: Enes Delić, Alen-ef. Salkić i Safija Imširović.

U Statutarnu komisiju izabrani su: Idriz-ef. Karaman, Jasmin Dervišević i Mirza Babović.

Nakon izbora novih organa dosadašnjim članovima Izvršnog odbora uručen je prigodan poklon.

Skupštinsko zasjedanje okončano je ašeretom, kojeg je proučio Mubin-ef. Neimarlija.

I.K.