Promo banner

A+ A A-

Dodijeljene stipendije IZ Bošnjaka u Švedskoj

28 03 2018 01 stipendija svedska

Sarajevu je 16. marta 2018. godine u zgradi Rijaseta IZ BiH upriličena dodjela stipendija za učenike u BiH za koje je stipendije obezbijedila IZ Bošnjaka u Švedskoj.

Na svečanosti koja je tim povodom priređena za osam stipendista, Hamed Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, izrazio je zadovoljstvo što je ova aktivnost dodjele sredstava, zahvaljujući glavnom imamu i imamima u Švedskoj, te podršci Mensura f. Pašalića, šefa odjela za dijasporu, ovog puta započela preko Ureda. „Sada od vas zavisi kako ćete učiti i kakve ćete rezultate pokazati“, poručio je Efendić.

Ispred donatora iz Švedske, Mustafa Šetkić je upoznao da se stipendiranje do sada obavljalo uz suradnju sa M.D.D. Merhamet, a da se ona sada nastavlja putem Islamske zajednice u BiH. On je istakao da je više od 400 djece bilo finansirano na taj način, te izrazivši nadu da će dobitnici stipendija to učenjem opravdati rekao: „Promoviranjem vaših rezultata vi promovirate i naš zajednički rad“.

Podsjetivši da Bošnjaci žive organizirano u 307 bošnjačkih džema'ata u 17 država i na tri kontinenta, Mensur ef. Pašalić je naglasio da to pokazuje da i pored te udaljenosti oni iskazuju ovim svoju plemenitost i solidarnost. „Vi prisutni ovdje imate samo jednu obavezu, a to je da budete čestiti muslimani i budete dio Islamske zajednice, da budete pažljivi prema vašim roditeljima, i da naravno uz vaše znanje, ako Bog da, budete stub razvoja države BiH“, rekao je Pašalić.

Stipendistima je uspjeh u školovanju poželjela i mr. Emina Bešlija, stručni saradnik Ureda za društvenu brigu, da bi oni potom potpisali potrebne ugovore.