A+ A A-

U Ljubljani održana 42. redovna sjednica Vijeća muftija

18 10 2024 04 sjednica vijece muftija ljubljana

Pod predsjedavanjem reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je u Ljubljani održana 42. redovna sjednica Vijeća muftija, po prvi put u ovom gradu. 

U okviru Dnevnog reda usvojeni su zapisnici 41. redovne, te treće i četvrte tematske sjednice.

Potvrđene su odluke i zaključci 26. telefonske sjednice.  

Usvojena je informacija o značajnijim aktivnostima reisul-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dvije sjednice.

Usvojen je Izvještaj Rijaseta o organizaciji hadždža 2024. godine, kao i prijedlog za utvrđivanje kvota organizacionim jedinicama Islamske zajednice u BiH za hadž 1446/2025. godine prema sistemu online registracije.

Tokom sjednice je, također, usvojen Izvještaj Rijaseta o akciji kurbana u 2024. godini, te Izvještaj o prikupljanju zekata, sadekatul-fitra i kurbana po džematima u dijaspori za 2024. godinu.

Data je prethodna saglasnosti na prijedlog Kurikuluma nastavnog predmeta Islamska vjeronauka za osnovne škole i gimnazije na području Unsko-sanskog kantona, kao i prethodna saglasnosti na prijedlog Nastavnog programa Fikha za treći razred medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Razmatrani je prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine, te je predstavljen Izvještaj o uvakufljenjima u periodu od 1996. do 2022. godine.

U okviru sjednice razmatrana su i druga tekuća pitanja.

(Preporod.info)