A+ A A-

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić

Remzija ef. Pitić je rođen 08. januara 1969.godine u Kruševljanima kod Nevesinja. Nakon završetka osnovne škole upisuje se u školskoj 1984./85. godini u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju završava školske 1987-88. godine.

muftija remzija ef pitic

Islamski teološki fakultet u Sarajevu upisuje nakon odsluženja vojnog roka gdje završava dvije i po godine studija. Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu raspoređen je na obezbjeđenje zgrade Vrhovnog Islamskog starješinstva, a radio je i u Komisiji za prikupljanje činjenica o agresiji i genocidu. Dana 29.augusta 1992. godine teško je ranjen, a nakon liječenja nepunih deset mjeseci u Sarajevu odlazi na liječenje u Izmir, Republika Turska. Uporedo sa liječenjem na univerzitetu Dokuz Eylul nastavlja studij koji uspješno završava 1996. godine.

Po završetku studija i liječenja vraća se u Bosnu i Hercegovinu i počinje raditi u Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Deset godina je radio na realizaciji vjerskog programa na Radiju i televiziji Bosne i Hercegovine, a od 2006. godine je direktor Radio-televizije Islamske zajednice „BIR“ gdje je uspješno organizirao i rukovodio poslovima uspostavljanja i razvoja prvog elektronskog medija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Autor je više radova objavljenih u Takvimu, Muallimu, Preporodu, te prijevoda sa turskog jezika. Bio je član redakcije i koautor Atlasa Islamskog svijeta i Monografije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Učestvovao je na više simpozija, konferencija i skupova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Turskoj. Govori i piše turski jezik.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potvrdio je odluku reisu-l-uleme o imenovanju Remzije ef. Pitića na dužnost muftije goraždanskog 26. aprila 2014. godine.