A+ A A-

Muftija zenički dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarevic

Hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević rođen je u Zenici 21. januara 1974. godine, od oca Abdulaha i majke Salihe. Završio je GHM u Sarajevu, 1992. a na Fakultetu islamskih nauka diplomirao je 2000. godine.

muftija mevludin dizdarevic

Časnu titulu hafiza Kur'ana dobija 2003. godine a magistarsku radnju pod naslovom „Suodnos islama i Zapada u mišljenju Mustafe Busuladžića“ brani 2009. godine, na FIN u Sarajevu. Na istom fakultetu 2016. brani svoju doktorsku radnju pod naslovom „Mjesto Hivzije Hasandedića u izučavanju kulturne historije Hercegovine“ i stiče zvanje doktor islamskih nauka iz oblasti Kulture i civilizacije.

Od 1993. do 1996. bio je imam u džematu Pojske MIZ Zenica, od 1999-2000. godine angažiran je kao profesor Islamske vjeronauke u Medicinskoj školi u Zenici, a od 1999. godine do imenovanja na funkciju muftije bio je imam Ensar džamije u Zenici.

Izabran je u zvanje docenta u naučnoj oblasti Islamska kultura i civilizacija na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, gdje kao spoljni saradnik predaje predmete iz oblasti Islamska kultura i civilizacija.

Član je redakcije Novog muallima od 2009., a glavni je urednik ovog renomiranog časopisa od 2018. godine.

Učesnik je značajnog broja međunarodnih konferencija, simpozija, okruglih stolova i tribina. Pored brojnih radova i eseja do sada je objavio tri knjige.

Aktivno govori engleski i služi se arapskim jezikom.

Oženjen je i ima troje djece.