A+ A A-

Muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić

muftija mehmed ef kudic

Hafiz Mehmed-ef. Kudić, sin rahmetli hadži Nurije i Adile, rođen je u Velikoj Kladuši 15. 10. 1969. godine. Osnovnu školu završio je u Liskovcu, Cazin, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom fakultet na čuvenom Al-Azhar univerzitetu u Kairu. Nakon završenog studija, 1994. odlazi u Njemačku, gdje je radio na organiziranju i pokretanju džemata u Ulmu, Ravensburgu i Tuttlingenu. U decembru 1995. godine vraća se u Veliku Kladušu na mjesto gradskog imama i profesora arapskog jezika u Cazinskoj medresi

Punih 10 godina, od 1998. do 2008. godine, obavljao je funkciju glavnog imama Medžlisa IZ Velika Kladuša, za što su mu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zjednice Velika Kladuša dodijelili Plaketu za uspješno rukovođenje vjersko-prosvjetnom službom.

2008. godine od strane Federalnog ministarstva obrazovanja imenovan je za člana Komisije za izradu Nastavnog plana i programa arapskog jezika za osnovne i srednje škole u Federaciji BiH. Hifz je položio pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH, 2014. godine. Individualno i timski aktivno se bavi prevodilačkim radom. Govori arapski jezik. Oženjen je, otac troje djece.

Dana 20. aprila 2019. godine na svojoj prvoj redovnoj sjednici Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, potvrdio je imenovanje hafiza Mehmed-ef. Kudića na funkciju muftije bihaćkog.