A+ A A-

Reisul-ulema uručio dekret novom fetvai-eminu dr. Ahmed-ef. Purdiću

08 05 2023 02 reis dekret fetvai emin

Funkciju fetvai-emina do sada je obnašao prof. dr. Enes-ef. Ljevaković. Na tu funkciju imenovan je 2005. godine, u vrijeme reisul-uleme Mustafa-ef. Cerića, a dužnost je obavljao i u vrijeme reisul-uleme Kavazovića.

- Drago mi je da smo danas prisustvovali svečanom uručenju dekreta novom fetvai-eminu dr. Ahmed-ef. Purdiću. Nadamo se i vjerujemo da će dr. Purdić obavljati ovu dužnost na najbolji način u skladu sa časnim šerijatom i u skladu sa propisima IZ. U proteklom periodu dr. Purdić je bio uključen u poslove fetvai-emina i pripremao se za ovu časnu dužnost. Ja sam danas ponosan što mu danas uručujemo dekret - kazao je dr. Ljevaković.

Dr. Purdić je prethodno obavljao funkciju ličnog asistenta reisul-uleme Kavazovića, a vršio je i dužnost sekretara Vijeća muftija i asistenta fetvai-emina.

- Ja, prije svega, zahvaljujem Allahu, dž.š., i upućujem dovu da mi da znanja i mudrosti da odgovornu ulogu fetvai-emina obavljam na način da On, prije svega, bude zadovoljan. Zatim upućujem riječi iskrene zahvale reisul-ulemi Kavazoviću i njegovom zamjeniku Ljevakoviću što su me predložili i imenovali za ovu časnu ulogu. U prethodnom periodu imao sam čast učiti uz njih dvojicu i nadam se da ćemo u budućnosti zajednički obavljati ovaj posao u smislu da ću ja obavljati ulogu fetvai-emina ali u ključnim pitanjima koristit ću njihovo znanje i iskustvo - poručio je dr. Purdić.

Fetvai-emin je funkcija pri Vijeću za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zaduženja fetvai-emina definirana su Pravilima Vijeća za fetve.

Po ovlaštenju reisul-uleme, fetvai-emin odgovara na postavljena pitanja iz oblasti islamskog prava i komunicira sa javnošću u navedenom domenu. Fetvai-emina imenuje reisul-ulema. Za ovu funkciju potrebno je visoko islamsko obrazovanje u oblasti islamskog prava.

(MINA)