Promo banner

A+ A A-

Komisija za povratak

Komisija za povratak osnovana je Odlukom o dopuni Odluke o izboru saborskih komisija Sabora IZ-e donesenom 28. rebiu-l-evvela 1429.h.g., odnosno 05. aprila 2008. godine. Članom 18a. ove Odluke Komisija za povratak zadužena je da:

a. Razmatra pitanje povratka muslimana Bosne i Hercegovine u zemlju.

b. Razmatra pitanje vjerskih aktivnosti van zemlje u pravcu promoviranja povratka.

c. Prati aktivnosti Islamske Zajednice u BiH na tumačenju i primjeni principa hidžre u smislu vraćanja na svoju rodnu grudu, u zemlju porijekla.

d. Prati aktivnosti Zajednice na predstavljanju rezultata rada Zajednice radi poticaja povratka muslimana u Bosnu i Hercegovinu.

e. Sarađuju sa drugim institucijama u zemlji i inostranstvu na izučavanju procesa iseljavanja muslimana iz Bosne i Hercegovine.

f. Prati saradnju institucija Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini sa drugim institucijama i NVO u zemlji na osiguravanju ukupnih uvjeta u zemlji za privlačenje muslimana porijeklom iz Bosne i Hercegovine da se vrate i žive u njoj.

g. Prati saradnju institucija Islamske Zajednice u BiH sa drugim institucijama i NVO izvan zemlje na privlačenju muslimana porijeklom iz Bosne i Hercegovine da se vrate i žive u njoj.

h. Prati aktivnosti Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini u vezi promoviranja programa “svi na svoje", kada su u pitanju muslimani Bosne i Hercegovine i poticanja ravnomjerne naseljenosti muslimana Bosne i Hercegovine na teritoriji Bosne i Hercegovine.

i. Preduzima i druge aktivnosti u vezi svoje nadležnosti.»