A+ A A-

Ustavni sud Islamske zajednice održao 15. redovnu sjednicu i radni sastanak sa reisul-ulemom

05 09 2023 01 sjednica ustavni sud

Ustavni sud Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održao je svoju 15. redovnu sjednicu i radni sastanak sa reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. 

Naime, predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice prof. dr. Vedad Gurda, zamjenik prof. dr. Šukrija Ramić, članovi Ustavnog suda Omanović Adnan, advokat, Mehonić Lutvo, advokat, prof. dr. Mehmedović Emir i mr. Aldina Suljagić-Piro, sekretar Ustavnog suda, sastali su se na radnom sastanku, sa reisul-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sastanku je prisustvovao i dr. Ahmed Purdić, fetvai-emin.

Sastanak je održan na inicijativu Ustavnog suda Islamske zajednice, a cilj sastanka i razgovora bilo je iznalaženje rješenja za konkretna pitanja koja su se javila u redovnom radu i funkcioniranju Ustavnog suda Islamske zajednice.

U tom smislu razgovaralo se o uočenim nedostacima i prazninama u određenim segmentima normativnog uređenja Islamske zajednice, kao i o drugim aktuelnim pitanjima važnim za funkcioniranje Ustavnog suda, a naročita pažnja posvećena je izvršenju odluka Ustavnog suda.

Nakon navedenog sastanka Ustavni sud je održao i svoju 15. redovnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve članova i pripadnika Islamske zajednice za ocjenu ustavnosti akata i rada ustanova i organa Islamske zajednice pri čemu je u predmetu broj: US-11-2-33/23 odredio sudiju izvjestioca.

(Preporod.info)