A+ A A-

Islamska zajednica neće praviti nikakve izuzetke u procesu integriranja nelegalnih džemata!

iz logo 2Na našu adresu, kao i na adrese drugih medija, pristiglo je novo pismo tzv. „Koordinacije nezavisnih džemata“. I na ovo pismo uputili smo odgovor koji prenosimo u nastavku:

Poštovani,

Pročitali smo pismo koje ste putem medija uputili, navodno, Islamskoj zajednici i Reisu-l-ulemi. Pismo nema adrese na koju je upućeno, jedino se iz sadržaja može iščitati kome se potpisnici obraćaju. Pismo su ovog puta potpisali četvorica predstavnika navodne Koordinacija takozvanih nezavisnih džemata. Ni ovog puta potpisnici se nisu legitimirali niti adresom niti u ime kojih takozvanih nezavisnih džemata nastupaju i koga oni, zapravo, predstavljaju. Ni sada nije jasno zašto su ranije pismo upućivali preko Fatmira Alispahića i koju ulogu taj gospodin ima u ovoj parakoordinaciji.

Nije istina da se bilo ko iz Islamske zajednice na bilo koji način oglašavao niti davao pristanak za navodne sastanke Reisu-l-uleme sa navodnim predstavnicima takozvane Koordinacije. Islamska zajednica se ovim povodom prvi puta oglasila odgovorom na pismo koje je dobila sa adrese g. Fatmira Alispahića. Nije tačno da je u našem pismu kazano, kako je krivo ili nepotpuno legitimiranje potpisnika ranijeg pisma, razlog odbijanja spomenutog susreta. Naprotiv, iz pisma koje je upućeno g. Alispahiću jasno je ukazano da Islamska zajednica neće praviti nikakve izuzetke u procesu integriranja nelegalnih džemata te neće niko imati ekskluzivno pravo da o integraciji nelegalnih džemata pregovara izvan, već utvrđene, procedure. Vrlo jasno vam ovim putem poručujemo: Niko sa vama neće u Sarajevu pregovarati niti će vam bilo koji prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganju u ovu svrhu. Vi ste uredno bili pozivani od strane muftije i glavnog imama da pristupite ovom procesu i taj poziv ste ignorisali. Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota. Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete  u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način.

Licemjerno je da se pozivate na svete tekstove i zagovarate jedinstvo muslimana a istodobno bahato i arogantno odbijate da nelegalne džemate, u ime kojih nastupate, integrirate u jedinstvenu Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Vi pričate o nekima koji, navodno, siju razdor i smutnju među muslimanima a istodobno se samoproglašavate za vrhovnog autoriteta i tumača islamskog učenja, a da za to nemate nikakav legitimitet niti kompetencije.

Tačno je i istinito da su zločinci, koji se javljaju sa ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije. Ideologija tekfira je podloga na kojoj su izrasli monstrumi koji na ratištima Bliskog istoka čine zlodjela koja sa učenjem islama nemaju nikakva dodira i koja nisu viđena u četrnaestostoljetnoj povijesti muslimanske prakse. U ime koga i za čije ciljeve rade ovakva zlodjela ne znamo, ali je sasvim jasno da su ih za ovakvu manipulaciju i zloupotrebu pripremili ideolozi tekfira. Zbog njihovih zlodjela i straha koji siju, pred ovim mostrumima bježe civili, žene i djeca, čija nedužna  mrtva tijela plutaju morima i čije kosti raznose morski psi.

Islamska zajednica neće i ne smije zašutjeti i preći preko  nakane da se islam i muslimani u Bosni i Hercegovini uvuku u jedan ovakav monstruozan projekat. Vođstvo Islamske zajednice je u surovim uvjetima Drugog svjetskog rata, odlučno diglo svoj glas protiv fašizma kao ideologije koja je inspirirala zločine nad nedužnim ljudima i koja je diljem Evrope, pa i na našim prostorima otvarala logore i mučilišta za one koji drugačije misle i vjeruju. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu Islamska zajednica je odlučno i javno slala poruke u kojima je pozivala svoje vjernike da zaštite civile i vjerske objekte drugih religija. Jasno je i nedvosmisleno osuđivala zločince i zločine koji su rađeni u ime vjere. Islamska zajednica je i ovog puta odlučna i nepopustiva u stavu da se vrlo jasno ogradi od ideologije tekfira,  te grupa i pojedinaca  koji nastupaju i djeluju sa ove ideološke platforme.

Jasno i nedvosmisleno odricanje od ovakvog krivog učenja – ideologije tekfira  i ograđivanje od svih onih koji djeluju sa takvih  ideoloških pozicija, pokazat ćete kada bezuvjetno prihvatite poziv nadležnih organa na području muftiluka i medžlisa na kojem se nalazite, da nelegalne džemate ugasite, objekte u kojima nelegalno obavljate djelatnosti iz nadležnosti Islamske zajednice zatvorite i integrišete se u legalne džemate Islamske zajednica u Bosni i Hercegovini.

Uredništvo web-sajta Islamske zajednice