A+ A A-

Tražimo Božiju zaštitu

  • Published in
  • Kategorija: Prijedlozi teme za hutbu
  • Štampa , E-mail

Tražimo Božiju zaštitu

Hvala Allahu, Živom i Vječnom. Njemu nigdje ništa nije skriveno. Njega ne obuzima ni drijemež ni san. Njegova briga o stvorenjima nikada ne prestaje. Njegove blagodati su beskrajne, a Njegova zaštita vjernicima je dovoljna. Svjedočimo da nema boga osim Allaha, Jedinog i da je Muhammed Njegov rob i poslanik. Neka je na njega Allahov spas, mir i blagoslov, i na njegovu čestitu porodicu i uzorne ashabe.

Iznad svake druge naše ovozemaljske potrebe je potreba duše za njenim Zaštitnikom Gospodarom i Stvoriteljem. Svemilosni Allah kaže: “...uspjet će samo onaj ko je očisti, a bit će izgubljen onaj ko je na stranputicu odvodi!” (Eš-Šems, 9–10)

Allah je potreban ljudskim dušama. Ta potreba veća je od potrebe za hranom i pićem. U Njegovim rukama su ključevi svih stvari, On je Neovisni Darovatelj. Sve što nam nedostaje i u čemu smo uskraćeni u Božijim je neiscrpnim riznicama: “O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allah je nezavisan i hvale dostojan.” (Fatir, 15)

Allah poziva Svoje robove: “Robovi moji, svi ste vi u zabludi, osim onaj Koga ja uputim, tražite od mene uputu, i Ja ću vas uputiti; svi vi ste gladni, osim onaj koga Ja nahranim, pa tražite od mene da vas nahranim i Ja ću vas nahraniti; svi ste vi neodjeveni, osim onaj koga sam Ja odjenuo, tražite od Mene da vas odjenem, i Ja ću vas odjenuti.” Bez Božije zaštite smo, kolokvijalno kazano, i goli i bosi, i gladni i dezorijentisani.

Poslanikovo traženje zaštite od Allaha, džellešanuhu zabilježeno je u više od pedeset hadisa. Onaj kome Allah, džellešanuhu, dâ zaštitu, na ovom i budućem svijetu, postigao je svoj najveći cilj. Kome Allah, džellešanuhu, dâ zaštitu, opskrbljen je najvrednijom opskrbom. Božija zaštita je ključ svake blagodati, vrata dobra, blago sretnih. Dobro u kojem izostane Božija zaštita je malo i kada ga je mnogo, ponos bez nje je bezvrijedan i kada je počast.

Nijedna stvar na dunjaluku, poslije vjerovanja i čvrstog ubjeđenja, ne može se porediti sa afijetom – Božijom zaštitom, jer je “zaštita u vjeri” iznad svake druge zaštite, i njenu vrijednost zna samo onaj ko ju je izgubio. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Tražite od Allaha el-’afije – zaštitu, jer čovjeku nije dato veće dobro od zaštite.” Najveća zaštita je zaštita od griješenja, zaštita u pokajanju i iskrenoj predanosti. Kada čovjek uradi neki grijeh, neka se “pokrije” Allahovom zaštitom.

U hadisu se kaže: “Svima iz mog ummeta bit će oprošteno osim onima koji javno govore o svojim grijesima.” Onome ko javno govori o svojim grijesima i javno obznanjuje svoje griješenje uskraćena je Božija zaštita. Uzvišeni kaže: “Kad hoćemo jedan grad uništiti, onima koji su u njemu na raskoš navikli prepustimo da se razvratu odaju i da tako zasluže kaznu, pa ga onda do temelja razrušimo.” (El-Isra, 16) .

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, gubitak afijeta smatrao je jednom od najvećih nedaća i zato se utjecao Allahu od toga dovom: ,,Bože moj, utječem Ti se od prestanka Tvojih blagodati, i gubitka Tvoje zaštite, i iznenadne kazne i od sve Tvoje srdžbe.”

Allah, džellešanuhu, pokriva ljude Svojim zastorom i štiti Svojom zaštitom, a istinski gubitnik je onaj ko upornim griješenjem uzrokuje nesreću sebi i drugima.

 Poštovani vjernici,

 El-afije – zaštita ogleda se i u spasu od tereta ljudskih hakova i da sretnemo Allaha, džellešanuhu, na Sudnjem danu a da nas niko od ljudi ne tereti za nepravdu u časti i metku. Neki čovjek napisao je Ibn Omeru, radijallahu anhu: “Pouči me cjelovitom znanju”, pa mu je Ibn Omer, radijallahu anhu, odgovorio: “Znanja je mnogo, a ja ti savjetujem sljedeće: ako možeš da sretneš Allaha olakšanih leđa od muslimanske krvi, gladnog stomaka od muslimanskog imetka, čistog jezika od njihovih časti, držeći se čvrsto njihove zajednice, onda to i učini. Neka je Božiji mir s tobom.”

Razvojem tehnologije i savremenih sredstava komunikacije, povećava se potreba za opreznošću i ustezanjem od svih oblika povrede ljudske časti i dostojanstva. Ko se uspije sačuvati od toga, neka zahvali Allahu, jer nema ništa bolje od selameta – spasa od lošeg mišljenja o drugim ljudima. Milostivi Allah nas u u Kur'anu opominje kako trebamo reagovati na ružne i loše, ali neprovjerene, vijesti koje smutljivci šire o  vjernicima:: “Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili” (En-Nur, 12); “Zašto niste, čim ste to čuli, rekli: ‘Ne dolikuje nam da o tome govorimo’” (En-Nur, 16).

El-afije – zaštita ogleda se i u čuvanju od smutnji.  Mikdad ibn Esved, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista je sretan onaj ko bude sačuvan smutnje. Zaista je sretan onaj ko bude sačuvan smutnje. Zaista je sretan onaj ko bude sačuvan smutnje. Ko, njome, bude iskušan, i strpi se, blago njemu.”

Propast je da prizivaš iskušenje, a Allah te sačuvao od njega, i da se upuštaš u smutnju, a Allah te zaštitio od nje i da budeš uzrokom širenja zabluda sumnje i strasti i da kidaš zastor Božije zaštite i oprosta kojim je pokrio tebe i tvoju zajednicu. Milostivi Allah kaže: “A one koji preinačuju Allahove dokaze, kada su im već došli, Allah će zaista strahovito kazniti.” (El-Bekara, 211)

Božijom zaštitom smatra se i zaštita muslimanske domovine, gradova i sela, očuvanje sigurnosti i stabilnosti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ne priželjkujete susret s neprijateljem, i tražite od Allaha zaštitu.”  Dobro zapamtimo i često učimo ovu dovu. Podučimo svoju djecu i svoje supruge da je uče: “Allahumme inni es’elukel-’afve vel-’afijete fid-dunja vel-ahire! – Allahu moj, molim Te za oprost i zaštitu na dunjaluku i na ahiretu!”

Nema dobra dunjaluka bez dobra vjere. Nema dobra u zdanju koje se podiže na porušenim vrijednostima, a dunjaluk je samo sredstvo za uspostavljanje vjere. Također, dobro vjere bez dobra dunjaluka i blagostanja je manjkavo dobro. Najveće dobro jeste da Allah, džellešanuhu, podari čovjeku dobro ovog i budućeg svijeta, popravi njegov dunjaluk na kojem živi i pripremi ga za ahiret kojem će se vratiti, uvede ga u Džennet i sačuva od Vatre.

Allahu Milostivi, podari nam lijepu završnicu u svim stvarima i sačuvaj nas poniženja na dunjaluku i kazne na ahiretu!