A+ A A-

Džennet je najljepša nagrada

Džennet je najljepša nagrada

,,A oni koji su se Allaha bojali, oni će na sigurnu mjestu biti, usred bašča i izvora, u dibu i kadifu obučeni i jedni prema drugima. Eto, tako će biti i Mi ćemo ih hurijama, krupnih očiju, ženiti. U njima će moći, bezbjedno, koju hoće vrstu voća tražiti; u njima, poslije one prve smrti, smrt više neće okusiti i On će ih patnje u ognju sačuvati, blagodat će to od Gospodara tvoga biti; to će, zaista, biti uspjeh veliki!” (Ed-Duhan, 51-57)

Draga braćo, upitamo li se ponekad: Koliko razmišljamo o obećanoj nagradi vjernicima, o džennetu pripremljenom za bogobo¬jazne, prostranom kao nebesa i Zemlja,! Koja je naša prva asocijacija pri pomisli i spomenu džennetskih nagrada? Kada radimo ovodunjalučke poslove i izvršavamo svoje radne obaveze koliko smo inspirisani vjerom u džennet i prizorima kur'anskih džennetskih a nagrada?

Džennet nije fikcija i metafora. Džennet je ahiretska realnost i stvarni svijet. Najljepše boravište. Mjesto smiraja u kojem neće biti brige, tuge i bola. U Poslanikovim hadisima raskošna arhitektura dženeneta opisana je fascinatnim prizorima divnih staništa i boravišta, bašči kroz koje rijeke teku, voćnjaka plodova punih, dvoraca ukrašenih, sa poslugom i nakitom kojima ništa na Zemlji nije slično.  

Ibn Abbas je govorio kako u džennetu ne postoji ništa od onoga što postoji na ovom svijetu, već samo imena, a Muhammed, , a.s.  otklanja svaku pomisao o tome da bi se bilo šta zemaljsko moglo i izbliza uporediti sa džennetskim nagradama i ljepotama. Buharija bilježi od Ebu-Hurejre, r.a., da je Allohov Poslanik rekao: ,,Uzvišeni Allah rekao je: Za moje robove pripremio sam nešto što ljudsko oko nije vidjelo, niti uho čulo, niti je ljudsko srce moglo zamisliti.“ Ljudska mašta nemoćno stoji  pred beskrajnim manifestacijama džennetskih nagrada. Riječ je,, o skrivenim radostima“, o umu i srcu nedostižnim nagradama koje Kur'an tek konstatuje kao takve i nezamislive: ,,I niko ne zna kakve ih kao nagrada za ono što su činili skrivene radosti čekaju.“ (Sedžda, 17)

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: “Rekli smo jednom: ‘Allahov Poslaniče, pričaj nam o džennetu i kako je on sagrađen?’ Reče: ‘Cigla od zlata, cigla od srebra, a malter od miska. Kamenje mu je od dragulja i dragog kamenja, zemlja (prašina) će mu biti od šafrana. Ko uđe u njega, živjet će u blagodatima i neće imati iskušenja. Živjet će vječno, neće umrijeti. Neće se harati njegova odjeća, niti će stariti (bit će vječno mlad).”’ (Bilježi Ahmed)

Najveća džennetska nagrada je neobjašnjivo i neizrecivo, ograničenom ljudskom umu nedokučivo blaženo gledanje Boga Uzvišenog na budućem svijetu: ,,Toga će dana neka lica blistava biti, u Gospodara će svoga gledati.” ( El-Kijame, 22,23 )

Prenosi  se veliki broj vjerodostojnih hadisa čija brojnost isključuje svaku vrstu sumnje da će vjernici gledati u svoga Gospodra na Sudnjem danu kao što gledaju Mjesec u noći uštapa.

Neodoljivi prizori džennetskih ljepota trebali bi oživjeti u vjerniku žar za iskrenim vjerovanjem i dobročinstvom bez kalkulacija i pohlepe za nagradama i priznanjima  na ovom svijetu.

Ako nam za svako dobro djelo na ovome svijetu bude dunjalučki obračunato i plaćeno, ako nagradu za dobro budemo očekivali odmah i sada, na ovome svijetu i bez odlaganja, je li naše vjerovanje u džennetsku nagradu dovoljno jako i iskreno i imamo li pravo nadati se džennetu?!

Džennetska nagrada pripada onima koji nepokolebljivo vjeruju u Budući svijet i koji joj se najviše raduju. Zato, ne poistovjećujmo prolazne dunjalučke naslade i užitke sa vječnim džennetskim ljepotama. Ne mjenjajmo dragulje za obično kamenje!

Od Ibn Omera, r.a., prenosi se da je rekao: ”Uzeo me Allahov Poslanik za rame i rekao: ‘Budi na dunjaluku kao stranac ili putnik.”'Vjerniku dunjaluk nije kuća vječnosti i nikada se na njemu ne osjeća potpuno sretno i bezbrižno. Na dunjaluku vjernik živi kao putnik koji ne zaboravlja da će uskoro nastaviti svoj put ka kući vječnosti. 

Jedan čovjek je ušao u kuću Ebu Zerra, r.a., i počeo razgledati, a potom upitao: ”Ebu Zerre, gdje su ti kućne stvari i namještaj?” On reče: ”Mi imamo drugu kuću i uskoro u nju selimo.” Čovjek mu reče: ”Ali, vi morate imati stvari i ovdje, dok ste tu!” Ebu Zerr mu reče: ”Vlasnik kuće neće nas ostaviti ovdje.”

Sretni su i spašeni su oni koji rastanak sa ovim svijetom dočekaju sa sviješću da oni zapravo ne posjeduju ništa i da je sve, uključujući i naš život i smrt u Allahovom vlasništvu. Oni koji vjeruju u to da ne posjeduju ništa u pokornosti su Bogu jer njih ništa ovosvjetsko ne posjeduje.

 Allahumme inni es’elukel-džennete, Gospodaru naš, skrušeno Te molimo da nas uvedeš u džennet. Svemilostivi Bože, obraduj nas džennetskim ljepotama, vidljivim i skrivenim. Spasi nas džehennemske patnje i dunjalučkih varki i obmana. Gospodaru naš, oprosti nama i braci našoj koja su nas u imanu pretekla i ne dopusti da u srcima nasim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si zaista dobar i milostiv. Gospodaru naš, oprosti nama i roditeljima našim i svim vjernicima onoga dana kada se bude polagao račun.

Amin!