A+ A A-

Igman je simbol i svjetionik slobode

Igman je simbol i svjetionik slobode

Hvala Allahu, dž.š., koji nam daruje Svoje neizbrojne blagodati. Salavat i selam donosimo na Božijeg miljenika i odabranika  Muhammeda, s.a.v.s.

Ovih dana na Igmanu održat će se manifestacija ,,Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024.” Manifestacija  ima za cilj evocirati uspomene na podvige u borbi protiv agresora od 1992. do 1995. godine.

U petak, 2. augusta, na platou Igmanske džamije bit će pručena Dova za domovinu.

Kada su u ljeto 1993. godine agresori na BiH pokušali osvojtiti jedini slobodni teritorij na domak Sarajeva bosanskohercegovački borci su pokazali nezapamćenu hrabrost, nesebičnost i odlučnost da, bez obzira na žrtve, idu do konačne pobjede. Igman je odbranjen, a odbranom Igmana odbranjeno je Sarajevo i Bosna i Hercegovina!

Za opkoljeno Sarajevo Igman je  predstavljao tračak nade da će  gladni i žedni stanovnici Sarajeva, žene, djeca i starci, koji su bili izloženi danonoćnom granatiranju, dočekati dugo sanjani i očekivani mir i slobodu.

U grmljavini granata i snajperskih metaka, u totalno opkoljenom gradu, Sarajlije su bespomoćno postavljali jedno pitanje:  Zašto preživljavaju kataklizmu kosmičkih razmjera ako nikome zla nisu nanijeli.  Na ovo pitanje nisu dobijali smislen odgovor, niti adekvatnu pomoć i podršku od mnogobrojnih svjetskih međunarodnih organizacija koje promoviraju mir, demokratiju i ljudska prava.

Poštovana braćo,

Igman je podsjećanje na braću i sinove koji su ugradili svoje živote u temelje naše domovine. Zato u ovim danima podsjećanja na igmansku epopeju preispitajmo svoj odnos prema domovini. Bez obzira gdje živjeli i koji posao radili, ne smijemo biti nezainteresirani za sadašnjost i budućnost domovine. I danas se atakuje na njenu teritoriju, napadaju se njene temeljne vrijednosti: cjelovitost i nezavisnost.

Podsjećanjem na odbranu Igmana, ukazujemo na snažnu svijest i nepokolebljivu hrabrost bosanskohercegovačkih boraca koji su položili svoj generacijski ispit. Svaka generacija biva iskušana koliko je spremna žrtvovati za opće dobro  Od svake generacije se traži da pokaže da li je spremna, i to ne samo deklarativno, svojim znanjem, poštenim radom, imecima, pa ako je to neophodno i vlastitim životima odbraniti svoju domovinu.

Kao što nam je bilo potrebno više brigada iz više korpusa da se odbrani Igman, Sarajevo, time i Bosna i Hercegovina, na isti način, danas nam treba da sve na naše individualne razlike i posebnosti, porijeklo i društveni status, ostavimo po strani i da zajednički i jedinstveno učinimo sve što je u našoj moći da ovu našu lijepu domovinu učinimo boljom, sigurnijom i prosperitetnijom.

Draga braćo,

Zabrinuti smo  kada vidimo na kako niskoj razini je duhovnost i moral kod ljudi. Koliko je droge, ubistava, kriminala, ovisnika o kladionicama, porodičnog nasilja, golotinje i razvrata. Veliki grijesi se čine javno i bez srama. Nesigurni smo na našim ulicama. Pitamo se: Otkud ovoliko prijestupnika koji su u sukobu sa zakonom? Šta činimo da naša domovina bude sigurnije i ljepše mjesto za normalan i zdrav život? Crne hronike su pune, jer duhovno smo prazni. Neprijateljima ugađamo i pred njima drhtimo, a jedni druge ponižavamo. Zaboravili smo na dragog Boga, na drugi svijet Ahiret, na Sudnji dan i proživljenje. Kao da ne vjerujemo u džennet u džehennem.  Mnogi, umjesto Stvoritelju i Gospodaru života i smrti, robuju strastima i slijede Iblisa prokletog. Spuštaju se na razinu ispod animalnog ponašanja, kako to i Kur'an kaže:

Mi smo za Džehennem mnoge džine i ljude stvorili; oni srca imaju - a njima ne shvataju, oni oči imaju - a njima ne vide, oni uši imaju - a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni.( El-E'araf: 179)

Čovjek je krunsko Božije biće. On ima ogroman potencijal pozitivne, ali neiskorištene životne energije.  Ali te pozitivne snage u čovjeku treba nekako probuditi i  pokrenuti. Ne možemo očekivati uspjeh i spas sve dok se ne oslobodimo grijeha koji paraliziraju volju čovjeka i oduzimaju mu snagu za djelovanje.

Draga braćo,

Igman je veliki simbol odbrane i slobode. Zahvaljujući igmanskim borcima koji su visoko podigli bajrak slobode, kao i mnogim drugim znanim i neznanim bosanskim herojima koji su bili neprobojni bedem na borbenim linijama uzduž i porijeko naše domovine, danas uživamo blagodati mira i slobode. Njima najviše dugujemo i za  blagodati države. Koliko ćemo uživati u tim Božijim blagodatima i kako ćemo sačuvati ono što smo skupo i krvlju platili u mnogome ovisi od nas i naše odgovornosti.  Igman je tu da nas podsjeti da slobodu i mir niko ne dobija kao poklon. Naša borba za slobodnu državu svakim danom se potvrđuje i nastavlja u našim državnim institucijama, na radmim mjestima, u školama i univerzitetima. Svaki grad, selo, mahala i ulica, svaki kutak u ovoj našoj lijepoj domovini u kojem izgradimo građansku svijest o odgovornosti i poštenom radu su čvrsti bedemi odbrane domovine. Domovina se ne brani velikim riječima i parolama, već upornim i čestitim radom i dobrim djelima!

Molimo Svemilosnog Allaha, džellešanuhu, da nam pomogne da sačuvamo našu domovinu i mir u njoj. Bože Svemilosni, pomozi nas protiv nasilnika, jer Ti, zasta, ne voliš silnike i zlikovce. Bože obraduj džennetskim nagradama naše bosanske šehide, pruži zaštitu i pomoć nemoćnim i obespravljenim. Pomozi nam da našu djecu u pokornosti Tebi odgojimo.

Samo se na Tebe oslanjamo i od Tebe pomoć tražimo. Ti si Jedini zaštitinik i pomogać vjernicima.