Promo banner

A+ A A-

Kupujmo domaće proizvode

Kupujmo domaće proizvode

Hvala Svemumilostivom Stvoritelju, Allahu džellešanuhu. On zna šta na javu iznosimo i sve što u grudima svojim krijemo. Njegova je vlast na nebesima i Zemlji. Svjedočimo da nema drugog boga osim Njega. Donosimo Božiji blagoslov, salavat i selam na Njegovog odabranika, Muhammeda, s.a.v.s.

,,O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.“ (El-Hašr,18)

Draga braćo i poštovane setre.

Svevišnji Bog u Kur'an-i-Kerimu nas opominje da bogobojazni budemo i da planiramo svoju budućnost. Musliman ne smije biti nezainteresiran za vlastito stanje i situaciju svoje zajednice. Štaviše, Poslanik Muhammed, a.s. jednom prilikom je kazao: ,,Ne pripada nama onaj ko ne brine i koga ne interesuje stanje njegove zajednice.“

Kada je to tako, ma gdje živjeli trebamo uložiti napor i trud da stanje i prilike u svojoj  zajednici i domovini popravljamo. Nije dovoljno da samo u nama i oko nas prepoznajemo slabosti i da te nedostatke uvijek ističemo. Time ćemo bespomoćno tapkati u mjestu, poput bolesnika koji dobro poznaje svoju dijagnozu, ali umjesto da se liječi i primjenjuje terapiju, on beskorisno opisuje svoju bolest i njene simptome.

Na današnjoj hutbi, upućujemo apel da poduzmemo konkretne korake u ekonomskom jačanju naše domovine. Umjesto da širimo ideje koje je nemoguće sprovesti u djelo, učinimo nešto, naizgled, tako lahko i beznačajno, a suštinski veoma krupno i dalekosežno. U korištenju usluga i pri kupovini namirnica i prehrambenih artikala birajmo i kupujmo domaće proizvode. Po nekim procjenama ukoliko za 15% posto samo u ljetnim mjesecima povećamo opseg kupovine domaćih proizvoda, omogućit ćemo otvaranje novih 7.000 radnih mjesta. Svako od nas sa svojim kupovnim navikama može doprinijeti djelotvornom suzbijanju gorućih ekonomskih problema u domovini. Više prodatih domaćih proizvoda znači manje iseljevanja iz domovine. Kupovinom domaćih proizvoda najdirektinije ekonomski podstičemo naše zdravstvo, školstvo, penzione fondove. S obzirom da dijaspora u toku jedne godine potroši oko 7 milijardi maraka u Bosni i Hercegovini, zamislite šta bi taj finansijski iznos predstavljao ako se sav taj novac  investira u kupovinu domaćih proizvoda. To bi u konačnici značilo da je novac ostao u našim rukama,  u državnom budžetu. To bi bio ogroman podsticaj i spasonosna finansijska infuzija za naše privrednike, poljoprivrednike, privatne poduzetnike, male biznise i velike kompanije.

Gotovo je iluzorno očekivati da možemo izgraditi zdravo društvo bez ekonomskog napretka i prosperiteta. Siromaštvo je ogromna prepreka zdravom i moralnom društvu. Poslanik, a. s, je u dovama tražio utočište od siromaštva, a jednom prilikom je siromaštvo poistovjetio sa nevjerstvom. I zaista, zar siromašan čovjek nekada nije u velikom iskušenju da nedozvoljenim sredstvima, haramom, dođe do materijalnih dobara i finansijskih sredstava. Veliki grijesi poput krađe, prostitucije, kriminala nerijetko u svojim skrivenim uzrocima znaju sadržavati bijedu i siromaštvo. Iz siromaštva se javlja i nezadovoljstvo pojedinaca koje prerasta u očaj i bunt, a katkada i duboke raskole i sukobe u jednom društvu.

Draga braćo i poštovane sestre. Današnji apel da kupujemo domaće proizvode ne smije biti shvaćen kao jednokratna akcija. Nije riječ o tome da domaće proizvode kupujemo jednu sedmicu, mjesec ili godinu. Potrebno je da svijest o važnosti i potrebi da kupujemo domaće bude naše patriotsko trajno opredjeljenje. Zašto bi stotine milione maraka bacali na uvoznu vodu, mlijeko, slatkiše, voće i povrće? Šta to fali i nedostaje našem vlašićkom siru i tešanjskoj vodi, glamočkom krompiru, bjeljinskom paradajzu i paprici? Mnogi naši proizvodi od flaširanih voda do mesnih prerađevina dobijaju najprestižnije nagrade za kvalitet u regionu i svijetu. Uprkos tome, u samoposlugama i tržnim centrima mi zaobilazimo police sa domaćim proizvodima i bez razmišljanja kupujemo šta stignemo. Naš kompleks niže vrijednosti najveći je kamen spoticanja u razvijanju svijesti o važnosti kupovine domaćih proizvoda.

I na kraju: domoljublje se ne pokazuje samo folklornim okupljanjima, patetičkim ižražavanjem ponosa pripadnosti državi Bosni i Hercegovini. Pravo domoljublje se prije svega rađa iz osjećaja dužnosti da nešto vidljivo i korisno učinimo za svoj zavičaj. Ta je ljubav trezvenija i proračunatija. Ta ljubav pravi vidljive pomake u lokalnim zajednicama, poboljšava uvjete života. Kad ekonomski ojačamo temelje naše domovine, lakše će nam biti graditi i sačuvati državne institucije. Ako domovina ekonomskim poticajima i mjerama stimulira i  tretira građane na pravedan način, ako im omogući da profitiraju i participiraju u javnom životu, oni će domovinu osjećati kao svoje zajedničko dobro i voljet će je sa strašću i razumom.

Dragi Allahu molimo te da zaštitiš Bosnu i Hercegovinu, a svim njenim narodima (i građanima) podari uputu, želju za jedinstvom i dobrom, a sve njene dušmane spriječi da prljaju njeno časno ime i ponos, ma kako se oni zvali i ne dozvoli da Bosnom vladaju oni koji je ne vole i koji ne vole njen narod.

Dragi i Svemogući Bože, podari nam Svoju milost, uputu, blagoslov i oprost, Amin!

Podari nam, Gospodaru, mir, mir nama, mir našim dušama, mir našim familijama i mir čitavom svijetu, Amin! Ja Rabbel Alemin!