A+ A A-

Neka proljeće u nama probudi naš vjernički polet

Neka proljeće u nama probudi naš vjernički polet

"U stvaranju nebesa i Zemlje, smjeni noći i dana, u lađi koja morem plovi s korisnim tovarom za ljude i kiši koju Allah pušta s neba, pa tako u život vraća zemlju nakon njenog mrtvila, po kojoj je rasijao svakojaka živa bića, u promjeni vjetrova i oblacima koji između neba i Zemlje lebde ima doista znakova za one koji razumijevaju." (El-Bekare, 164)

Draga braćo, ovo je posljednja hutba u mjesecu aprilu. To je četvrti mjesec gregorijanskog kalenadara koji, prije svega, označava dolazak novog godišnjeg doba proljeća. Proljeće se u konkretnom smislu manifestuje u buđenju prirode. Baš onako kako je Gospodar svjetova opisao u citiranom ajetu: da u život vraća Zemlju nakon mrtvila njezina.U prenesenom značenju, proljeće je aluzija na buđenje ljudi i ljudskih srca. Mi smo svoja srca oplemenili mjesecom Kur'ana koji je iza nas, prožeti berektom i poučeni dovom Muhammeda a.s.: “Gospodaru naš, učini da nam Kur’an bude proljeće srca naših.”

Kur'an često vraća prirodi i našoj izvornosti. Opisi prirode, tog čuda Božijeg stvaranja, uvijek se predočavaju čovjeku koji često gubi moć opažanja. Čovjekova priroda je protkana zaboravom, zato se na mnogo mjesta Muhammedu a.s., poručuje da opominje, da podsjeća i upozorava. On je svjedok, donositelj radosnih vijesti ali i onaj koji opominje i podsjeća.  "O Vjerovjesniče, Mi smo te poslali kao svjedoka i kao donosioca radosnih vijesti i kao poslanika koji opominje." (El-Aḥzāb, 45)

Suština slanja Muhammeda a.s., kao pečatnog poslanika, ogleda se u tri fundamentalne uloge. On je svjedok, tj. on je uvijek tu da posvjedoči tevhid - vjeru u Jednog Boga, on je tu da donese istinu kao iskonsku vrijednost. To je poslnička uloga pravde i pravičnosti u kojoj se ogleda mjera svih stvari. Zatim je Poslanik a.s., i "bešīr" onaj koji donosi radosne vijesti. Njegovo poslanje za ljude je značilo vedrinu i budilo nadu. Odagnao je brige i tugu iz ljudskoh života. Tačnije, uspio je promijeniti stanje svijesti svojih prijatelja i pokazati im ispravno rezonovanje svijeta i događaja oko njih. Dao im je poruku, čiji se eho i danas čuje kada je po srijedi uređenje međuljudskih odnosa: "Olakšavajte, a ne otežavajte, i obradujte, a nemojte tjerati ljude."

Ovaj svijet je nezaobilazna stanica svakog ljudskog bića. “Znajte da je život na ovom svijetu igra, i zabava, i gizda, i gordo nadmetanje među vama, i nadmetanje u mnoštvu imetaka i djece! Nalik je kiši, i bilje od nje sljače zadivljuje, i ono potom, nakon kiše, uzbuja, ali ga zatim vidiš požutjela i potom sasušeno biva. A na svijetu ovome patnja teška je, a ima oprost od Allaha i zadovoljstvo. A šta je ovosvjetski život doli uživanje prijevarno!" (El-Hadīd, 20) Čovjek je unutar svoje slobodne volje prihvatio emanet halife, onaj emanet kojeg odbili nebesa, Zemlja i planine. Samim tim prihvatio je život na Dunjaluku i njegove zakonitosti. Suočen sa svim izazovima koji neće prestati do Sudnjeg dana. Da će to to jednoga danas prestati, o tome ne treba gajiti iluzije i lažne nade. Zato su i tri temeljne uloge Muhammedovog a.s., poslanja obuhvatile cjelokupan ljudski život.

Muhammed a.s., je svjedok kao glas razuma i istine, donositelj radosnih vijesti kao onaj koji daje podstrek i budi nadu, ali i "nezīr" - onaj koji opominje i upozorava. Bez praćenja stvari i događaja u svome okruženju, bez budne prismotre ljudskih djela, život na ovome svijetu nije moguće zaokružiti i nazvati uspješnim. Sa ove tri uloge sa kojima je poslan Muhammed a.s., upotpunjujemo svoje vjerničko biće. Na taj način svjedočimo razumijevanje i življenje Božije upute i prepoznajemo se u onima koje Kur'an opisuje kao onima koji će što žele postići. Draga braćo, proljeće u našim srcima budi vjernički polet. Također, naša sjećanja na proljeća u Bosni i Hercegovini često evociraju sjećanje na početak agresije. Ne tako davno, agresori su baš za 27. noć mjeseca ramazana počeli svoje krvoločne pohode na Bošnjake u Bijeljini i okolici. Nastavili su svoj put ka Sarajevu u danima bajrama. I danas mnogi od njih javno poručuju da te ideje i ti planovi nisu ugašeni i zaboravljeni. I danas se svjesno pokušava u unijeti strah i nesigurnost u naše društvo. Te pokušaje ne smijemo zanemariti. Ne smijemo ih ignorisati. Kao narod, imamo pravo i dužnost biti oprezni.

Vođeni Poslanikovom misijom istinom, nadom i oprezom, prepoznat ćemo događaje i spletke koje neće nikada prestati: "I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje."  (Āli-ʿImrān, 54)Spletkari će spletkariti ali mi smo uvjereni da Allah dž.š., ima najbolji skriveni plan!

Molimo Allaha dž.š., da Kur'an učini proljećem naših srca. Molimo ga da odana tugu i očaj iz naših duša, molimo Ga da ulije nadu i smiraj u naša srca. Gospodaru, sačuvaj nas, naše porodice, naš din i našu domovinu! Amin.