A+ A A-

Završena manifestacija „Ramazan u Bosni“

Razim-ef. Čolić: „Uspjet ćemo jedino ako na projektima radimo zajedno!“

Manifestacija „Ramazan u Bosni“ je svečano zatvorena u četvrtak, 16.07. Njeni programi su obuhvatili predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, poetskih i dramskih recitacija, te posebne programe polaznika mektebske nastave. Manifestaciju su zajednički organizirali Rijaset IZ BiH-a i nevladina udruženja: Akos, Svitanje, Demus i Saff.

19 07 2015 05 ram bos 1

Ispred nevladinih organizacija skupu se obratio dr. Adem Zalihić, iskazavši radost zbog velikog broja posjetilaca tokom čitavog toka trajanja manifestacije i brojnih pozitivnih reakcija od gostiju i zvanica.

„Meni je pripala ta čast i obaveza da vam se obratim ispred nevladinih organizacija. Mogu reći da smo s  velikom čašću i ponosom bili na usluzi Rijasetu IZ-a da organizira ovakvu jednu lijepu manifestaciju. Naime, mi smo stalno isticali da je ovo dar, odnosno poklon Rijaseta IZ-a i nevladinih organizacija vjernicima, sugrađanima, ali i brojnim turistima grada Sarajeva.

Polazeći od činjenice da je ljudsko biće satkano od tijela i duše, mi smo taj dar htjeli da pružimo i jednoj i drugoj komponenti našeg bića. Organizirali smo iftare prvenstveno za naše povratnike i to je bila hrana za naše tijelo, a u duhovnom smislu organizirali smo mnoga predavanja, recitale, učenja Kur'ana i ilahija, itd. Cilj ovih naših aktivnosti bio je da svi mi, s posebno nadolazeće generacije s ponosom gledaju, na svoju vjeru, na svoju tradiciju“, izjavio je dr. Adem Zalihić.

Manifestaciju je zatvorio Razim-ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ-a, koji je naglasivši da je najvažniji uspjeh ovog programa zajednički rad Islamske zajednice i nevladinog sektora radi opće dobrobiti našeg društva.

„Neobično mi je drago što smo uspjeli organizirati jednu ovakvu manifestaciju i privesti je kraju, sumirajući rezultate te nadajući se da je ona bila uspješna i nadajući se da vam se svidjela. Po nekim pokazateljima koje smo imali, manifestaciju je potrebno nastaviti i mi ćemo je, ako Bog da, narednih godina nastaviti, proširujući i obogaćujući njen sadržaj.

Ono što je Islamskoj zajednici kao organizaciji iz svega ovoga najvažnije je da smo uspjeli ponuditi program koji se vama svidio, a iznad svega što smo sebi i nekima drugima pokazali da možemo raditi zajedno s ljudima koji su iskreni u svome nijjetu da služe Allahu, dž.š., ali da ne budemo fragmentirani. Naš osnovni cilj s ovom manifestacijom je bio da pokažemo sebi i drugima da svi možemo zajedno. Meni se čini da je to najvažniji rezultat ovoga našeg programa.

Želim vam samo još kazati da se nadam da ćemo se i naredne godine vidjeti, da ćemo obogatiti i našu ponudu, ali nama najveće zadovoljstvo pričinjava što svi mi muslimani ovdje možemo zajedno.

Širite taj duh, pokušavajte da i vi dalje to lančano prenosite. Mi svi možemo zajedno, možemo raditi na zajedničkim projektima, potrebno nam je to. Vidite da imamo obavezu, imamo izazove, koje možemo rješavati samo zajedno!“, istakao je Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ.

Izet-ef. Čamdžić: „Hoćemo li nakon Bajrama zaboraviti Allaha?“

Posljednjeg dana manifestacije „Ramazan u Bosni“, mnogobrojna publika je imala priliku da uživa u predavanju jednog od najboljih vaiza u našoj zemlji, Izeta-ef. Čamdžića koji obavlja dužnost imama Gradske džamije u Zavidovićima.

Izet-ef. Čamdžić je pokušao dati odgovor na veoma aktuelno pitanje: „Da li je ramazan ostavio traga u našem životu, ili ćemo se nakon Bajrama ponovo vratiti grijesima?“

Allah, dž.š., nam naređuje bogobojaznost u više kur'anskih ajeta, a Poslanik, a.s., je svojim životom pokazao kako se ta bogobojaznost ispoljava. Efendija Čamdžić naglašava da se svijest o Bogu kojoj se učimo u ramazanu mora neminovno ispoljiti u našim životima, jer kako kažu teorija bez prakse malo vrijedi.

Naša lijepa vjera se ne svodi samo na vršenje obreda (poput većine ostalih religija), već njeni propisi ima veći cilj: odgoj čovjeka i popravak njegovog stanja u svim aspektima života. Nije dovoljno biti musliman samo u džamiji, već i van nje, u svakodnevnom životu.

Bogobojaznost, svijest o Allahu, dž.š., se manifestira na različite načine u našim životima (u djelima srca, jezika, ruku, nogu, stomaka) a njena odsutnost se takođe prikazuje u činjenju vjerom zabranjenih i pokuđenih djela. Izlaz iz takvog stanja se nalazi u liječenju bolesti srca i ustrajnom činjenjem ibadeta, pritom se u svakodnevnom životu truditi što više činiti dobra djela, a kloniti se zabrana.

U nastavku donosimo više prelijepih poruka i savjeta iz održanog predavanja:

„Ispratili smo Ramazan. Mlađak mjeseca Ševvala obradovao nas je bajramom. Boraveći u Ramazanu i izvršavajući naredbe Božije mi smo prošli kroz školu u kojoj smo, nadamo se, doživjeli promjenu. Ramazanu to i jeste cilj, da ljude odgaja i mijenja. Ramazan nam je kroz ibadete i svoje sadržaje pokazivao put na kojem se bogobojaznost uveća, a bogobojaznost je garant našeg uspjeha na oba svijeta.

Ramazan je bio tu s nama, u našim kućama i životima kako bi nas podstaknuo da svoj život žrtvujemo na putu istine i da svoj imetak ne žalimo na Božijem putu. Sa odlaskom ramazana, tome putu nije kraj. Prenosi se od Sufjan ibn Abdullaha Es – Sekafija da je rekao: „Allahov poslaniče, reci mi nešto o islamu da nakon toga ne moram više nikoga pitati“? Reče: „Reci, vjerujem u Allaha i u tome ustraj“. Ovaj hadis nam jasno kazuje da s nastupanjem Bajrama putu pokornosti i dobročinstva nije kraj. Nije i ne smije biti kraj jer je obaveza vjernikova ustrajavati u činjenju dobra i biti čvrst naspram šejtanskog zavođenja. Na isti način kako smo posteći odricali se od zore do zalaska sunca onog što nam treba, u svakom danu našeg života se trebamo odricati onog što nam šteti (grijeha).

Biti ustrajan u činjenju dobra i izvršavanju naredbi Božijih znači ne odložiti sedžadu sa dolaskom Bajrama i učiniti je garibom do sljedećeg Ramazana. Ako je Ramazan iza nas, poruke njegove nisu. Ako smo mi bili u Ramazanu onda smo mi s porukama njegovim i kad on prođe. U svakom danu mi uživamo blagodati nebrojene pa smo obavezni u svakom se i zahvaljivati i Gospodaru sedždu činiti.

Džamija u Ramazanu mnogima bijaše drugi dom. Hrlili smo džematu žudeći za nagradom i želeći sebi deredžu višu kog Gospodara. Tome putu našeg uzdizanja na stepen veći kod Stvoritelja, nije kraj. I večeras, i sutra, i u svakom danu, ezan zove kući Božijoj, zove na spas, zove džematu i insistira na našem jačanju.

Ramazan i poslije ramazana neka nam živi tako što ćemo i sutra i prekosutra i u svakom danu na sabah ustati, namazu u džemat žuriti i čvrstim korakom Allahovom zadovoljstvu koračati. Putu našeg dobročinstva s odlaskom Ramazana nije kraj. Kako smo u Ramazanu dijelili i unesrećene pomagali, zapamtimo da svaki dan, tako nas Poslanik uči, na zemlju silaze dva meleka. Jedan moli za onog koji dijeli da mu uveća imetak, a drugi za onog koji škrtari da mu uskrati.

U Ramazanu smo Bedra i Fetha se sjetili. Obilježili te velike i značajne događaje. Obilježili smo ih s željom da njihove poruke obilježe naš život. Iz Bedra smo naučili da bedr traje. Ta borba je neprekidna jer smo u stalnom sukobu sa šejtanom. Potrebni da poput Poslanika i ashaba koračamo iz pobjede u pobjedu ne bismo smjeli napustiti položaje koje smo u Ramazanu osvojili. Ne napuštaj namaz, džemat, dobročinstvo, ne napuštaj svoju spremnost da se odričeš svjestan da je svaki put do uspjeha popločan odricanjem. U Ramazanu su Objave dolazile čovjeku. Kur'an je ramazanski poklon čovječanstvu.

Ramazan omasovi naše džemate. Klanja se i ibadeti, pa i pojačano dijeli, ali on nažalost ništa u našem životu ne promijeni. A to treba nama biti zadaća i cilj da se ramazanskim blagodatima oplemenjeni, mijenjamo.

Hoće li poslije Ramazana biti više požrtvovanosti na putu dobra, hoće li biti manje poroka i grijeha???

Hoće li Ramazan uliti u naša srca imansku snagu i od Boga strah pa da se odmaknemo od poroka, laži, korupcije, kocke...???

Hoće li ramazanski namazi, pobožno slušanje kur'anskih ajeta na mukabelskim susretima, hoće li post ramazanski, od nas načiniti bolje i poslušnije sinove i kćeri, uzoritije i na žrtvu da djecu u islamu odgojimo, spremnije roditelje???

Hoće li ovi ramazanski sadržaji od nas načiniti bolje komšije, savjesnije učenike i studente, bolje i poslu predanije radnike, pravednije i osjetljivije poslodavce???

Hoće li naš dolazak u ramazanski džemat od nas načiniti ljude koji se neće poslije Ramazana vratiti u zagrljaj poroka alkohola i koji neće više prekoračivati prag kladionice i lutrije???

Ako se ništa od ovoga ne desi, ako sav naš ramazanski trud bude sveden na džamijski ibadet i okupljanje te na post koji se samo ograničava na ustezanje od tjelesnog užitka i koji na nas uopće ne utiče i bogobojaznost nam ne pojačava, od tog ibadeta i nema neke fajde. Allah dž.š., post propisuje da bismo se mijenjali, strah od Njega pojačali, da bismo bolji ljudi postali, zajednici korisniji.

Besplatno dijelili kahvu: 'Zlatna džezva' obradovala građane Sarajeva

Jedan od sponzora manifestacije „Ramazan u Bosni“ je bio Vispakov brend 'Zlatna džezva', a brojni posjetioci su imali priliku da besplatno kušaju pravu domaću kahvu iz najveće džezve na svijetu.

19 07 2015 05 ram bos 2

Time je još jednom AS grupacija, u čijem sastavu djeluje Vispak, demonstrirala istančan osjećaj za prepoznavanje domaćih manifestacija od velikog društvenog značaja, te dala divan ramazanski poklon građanima Sarajeva.

Ispijanje domaće kahve je u bošnjačkim porodicama neizostavan ritual, koji dodatnu draž dobija tokom blagoslovljenog mjeseca ramazana. Nakon iftara i okrepljujućeg obroka, posebno gode topli gutljaji gustog crnog napitka zaslađenog pravim domaćim poslasticama.

Kahva je u našem narodu više od napitka, uz nju se sijeli, razgovara, sklapaju važni dogovori i poznanstva, uz nju se rastajemo i sastajemo, s njom započinjemo dan i odmaramo se. Nezamjenjiv brend na tom polju jeste prava domaća kahva – 'Zlatna džezva', sinonim za kvalitet i prefinjen okus u kojem su na kraju ramazana uživali mnogi građani našeg glavnog grada.

„Veoma smo zahvalni Vispaku i AS grupi na podršci tokom organizacije i održavanja manifestacije 'Ramazan u Bosni', a smatramo da naše mišljenje dijele i naši posjetioci. Zajedničkom saradnjom smo uspjeli da napravimo divan ugođaj na ispraćaju mjeseca ramazana, da posjetiocima pomognemo da okrijepe tijela domaćom kahvom, a duše učenjem ilahija i Kur'ana te predavanjima naših eminentnim predavača. U tom smislu, nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati na obostrano zadovoljstvo“, izjavio je dr. Adem Zalihić ispred organizacionog tima manifestacije.

Navest ćemo i neke podatke koji upućuju na možemo reći globalno prisustvo brenda 'Zlatna džezva'. 'Zlatna džezva' kao i ostali brandovi AS Grupe (kao što su Begova čorba, Tajna, Laganini, Tarhana, Čajevi, Club, Tiru – Liru) se izvoze se u 25 zemalja svijeta i dostupni su na policama najvećih trgovina na svijetu te regionalnih tržnih lanaca, poput američkog Wal Mart, njemačkog Reala, austrijske Billa i Merkura, švicarskog Otto’sa, ali i u ponudi najvećeg on-line prodavača amazon.com.

Zanimljiv je podatak da se najviše bosanske kafe poslije BiH, popije u SAD-u, a potom u Hrvatskoj, gdje se Zlatna džezva trenutno prodaje na preko 1.000 prodajnih mjesta.

AS Group trenutno zapošljava 2.700 radnika i obuhvata slijedeće domaće kompanije; Vispak Visoko, Klas d.d. Sarajevo, AS d.o.o. Jelah, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače – Tuzla, Napredak d.d Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj.

Dr. Ahmed Adilović: „Ako si bolji čovjek nakon ramazana – uspio si!“

Četvrtog dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ mnogobrojna publika i posjetioci su imali priliku da poslušaju predavanje eminetnog predavača, dr. Ahmeda Adilovića, muftije travničkog. U posljednjoj noći mjeseca ramazana, družili smo se s dragim predavačem i nastojali da uzmemo pouku i ibret iz njegovih savjeta i opomena. Kako voditi skladan život, kako uskladiti vjeru s zahtjevima dunjaluka te kako znamo da li smo iskoristili ramazan kako dolikuje, samo su neka od pitanja na koja smo dobili odgovore.

19 07 2015 05 ram bos 3

Ramazan je divna, jedinstvena prilika da budemo bolji u svakom smislu, i kao vjernici, i kao ljudi, i kao roditelji, i radnici, i djeca. Svakog dana se suočavamo s nizom takvih dilema. Svakodnevno smo u situaciji da moramo donijeti odluke koje će nam pomoći ili da ostvarimo ugodan život na dunjaluku, ili blagodati na ahiretu. Ove dileme mogu predstavljati veliki problem za ljude. Navodimo samo neke od primjera tih dilema koje se javljaju tokom ramazana: Da li se otići da klanjamo teraviju, noćni namaz ili sabah, ali pritom rizikovati da tokom radnog dana budete pospani i umorni zbog manjka sna? Da li postiti ramazan radi Allaha, dž.š., ali pritom se suočiti s strahom da se ne možete skoncentrisati na posao ili školu, ili da ćete se razboljeti? Da li dati poveći iznos novca kao sadaku ili zekat, ali šta ako vam možda „zafali“ za kupovinu neke dunjalučke stvari?

Svi mi znamo kakve bi trebali odgovore dati, ali priznajmo da su te odluke ponekad uistinu teške. Naša lijepa vjera nas uči da uspostavimo ravnotežu između ovosvjetskih, svakodnevnih zahtjeva i obaveza, i vjerskih obaveza, s tim na jedno ne smije ići na uštrb onog drugog.

Predavač je istakao da vjernik biva zadovoljan i u bogatstvu i neimaštini, i uvijek nastoji biti bolji danas nego juče. Prema riječima dr. Adilovića, pokazatelj da smo na najbolji način iskoristili ramazan jeste ako smo korisniji zajednici u kojoj živimo. U nastavku članka donosimo neke od predivnih savjeta i poruka dr. Adilovića:

„Čovjek ako žudi za tim materijalnim stvarima, nikada neće biti zadovoljan, jer koliko god da zaradiš ima onih koji imaju više, i tako unedogled, kako je rekao i Poslanik, a.s.: „Čovjek kad bi imao jednu dolinu zlata, tražio bi još jednu.“ Kada bi imao dvije, tražio bi još jednu, i tako dalje u nedogled, osim vjernika. Jer vjernik uspijeva da spitava svoje strasti, da sputava svoje prohtjeve, a ramazan je jako dobra prilika upravo u tom smislu da mi sebe sputamo, svoje strasti, svoje prohtjeve.

Dakle, u materijalnom pogledu trebamo ne gledati u one koji imaju više od nas, već u one koji imaju manje od nas, recimo neko ko ima prosječna primanja i gleda u komšiju koji ima mala primanja, treba reći: „Elhamdulillah, kako onaj moj komšija ima puno manja primanja, pa opet izdrži, , školuje djecu, i opet zadovoljan!“ Obično se to tako dešava, da oni koji manje imaju, a imaju islamski pristup životu, oni su sretni i zadovoljni, bez obzira koliko imaju u materijalnom pogledu. To vjernika krasi, ako imaš malo, zadovoljan si, ako imaš puno, zadovoljan si, i ne dozvoljavaš da te to puno odvede tamo gdje ne treba.

Međutim, kad je u pitanju vjera i vjerske obaveze, tu važi obrnuto pravilo, a to je: „Koliko god si dobar musliman, ima još boljih od tebe. Treba da se ugledaš na one bolje, a ne one gore!“ To konkretno znači ako čovjek klanja pet propisanih namaza i da ga ne bi šejtan naveo da kaže: „Pa dobar si ti, mašallah, vidi onaj tvoj komšija od bajrama do bajrama ide u džamiju!“ Ako tako čovjek bude posmatrao, onda ode kud ne treba, nego treba obrnuto da posmatra, da kaže: „Jeste da ja klanjam pet vakata, ali onaj komšija klanja i noćni namaz, ja postim ramazan, ali komšija posti i nafilu van ramazana, u tom je on bolji. Idem se i ja potruditi da budem bolji!“

Apsolutno sve što nam je islam zabranio je radi našeg dobra, i pridržavajmo se toga, a sve što nam je islam naredio, to je opet radi našeg dobra, i radimo to, naročito na kraju mubarek-mjeseca ramazana.

Da bismo znali da smo se približili Allahovoj milosti i zadovoljstvu, da smo ramazan iskoristili kako treba, jedan jako dobar pokazatelj jeste ako smo nakon ramazana bolji kao vjernici, ako smo nakon ramazana bolji kao ljudi, spremniji pomoći drugima, nećemo drugima odmagati niti praviti probleme. Ako smo korisniji zajednici u kojoj živimo, e to je dobar pokazatelj da smo ramazan proveli kako treba.

Ako smo nakon ramazana spremniji više klanjati namaze i učiti Kur'an, ali s prijevodom učiti i razmišljati, to je dobar znak da smo ramazan iskoristili kako treba. Ako smo nakon ramazana spremniji ne psovati, ne vrijeđati, ne varati, onda je to dobar znak da smo ramazan iskoristili na najbolji način. Imamo još vremena da se preispitamo, da se popravimo, da ramazan doživimo kao preporod, ne kao obično vrijeme već kao preporod naših duša i naših srca.

Dovama ukrasila noć: Mekteblije Istiklal džamije na manifestaciji „Ramazan u Bosni“

Četvrtog dana manifestacije „Ramazan u Bosni“ mnogobrojni posjetioci imali su prilike da duše okrijepe programom mektebske djece Istiklal džamije (Medžlis Islamske Zajednice Sarajevo).  Budući da se je radilo o posljednjoj ramazanskoj večeri, djeca su za tu prigodu pripremila više od pedeset kur'anskih dova. Po vlastitom izboru, djeca su proučila i nekoliko sura i odlomaka iz Kur'ana, te na taj način dodatno uljepšala prostor Baščaršije, kao i ovogodišnji ramazan u Sarajevu.

19 07 2015 05 ram bos 5

Mekteb Istiklal džamije je, bez sumnje, jedan je od uspješnijih i organizovanijih mekteba u našoj državi. U prethodnoj školskoj godini mektebsku nastavu je pohađalo 240 redovnih polaznika, dok njih 140 uči u Kur'anu i završava hatmu.  U razgovoru s imamom Abdulgafarom Velićem, saznali smo za razloge odabira kur'anskih dova za nastup mektebske djece čime je na najprikladniji način ukrašen završetak mjeseca posta i ibadeta.

„Prediftarsko vrijeme najdragocjeniji su i najvažniji trenuci svakom postaču. Postači su najbliži svom Stvoritelju upravo u vremenu pred iftar. To vrijeme u hadisima Muhammeda a.s. uspoređuje se s viđenjem Stvoritelja na Sudnjem danu. „Postač ima dvije radosti, radost kad se iftari i radost kad se susretne sa svojim Gospodarom“, govorio je naš pejgamber Muhammed a.s.

Upravo ta vrijednost prediftarskog vremena i važnost tih trenutaka odredili su prirodu prediftarskog programa u sklopu manifestacije „Ramazan u Bosni“. Kulturne aktivnosti, predavanja i razgovori predviđeni su poslije iftara, dok su za prediftarski program odabrani najmlađi polaznici mekteba, koji će svojim učenjem i dovama na najčistiji, najiskreniji, pa i najsnažniji način obilježiti ovogodišnji program i dati mu jednu posebnu dimenziju i vrijednost“, istakao je imam Velić.

Organizatori manifestacije „Ramazan u Bosni“ su izrazili veliku zahvalnost mektebu džemata Istiklal džamije na čelu s imamom Velićem što su svojim prisustvom uveličali ovu svečanost, zaželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu.

„Želja organizatora je da pružimo priliku našim najmlađim da pokažu svoja znanja, ali i da se prezentira rad s djecom u okviru naše Islamske zajednice. Mladi su naša budućnost, a večerašnji program samo dokazuje kvalitet rada imama Velića s djecom u mektebu Istiklal džamije. Zaslužili su sve pohvale i postavili visoke standarde u radu s omladinom. Mi im se zahvaljujemo na odazivu na naš poziv, i molimo dragog Allaha, dž.š., da im podari mnogo uspjeha i bereketa u daljnjem radu“, izjavio je dr. Adem Zalihić, član organizacionog tima manifestacije.

Nedim Botić